Udruženje/udruga “BH novinari”, Kralja Tvrtka 5/5, 71000 Sarajevo Telefoni: 033 223 818 , 033 217 302
E-mail: [email protected], WEB: www.bhnovinari.ba

JAVNO PISMO : IZBORNOJ KOMISIJI BOSNE I HERCEGOVINE

TUŽILAŠTVU BOSNE I HERCEGOVINE

MENADŽMENTU FEDERALNE RTV

REGULATORNOJ AGENCIJI ZA KOMINIKACIJE

VIJEĆU ZA ŠTAMPU BiH – Žalbenoj komisiji

Sarajevo, 2.februara 2010.
Cijenjeni/ cijenjene,

Udruženje /udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima izražavaju zabrunutost povodom nacionalističkih i rasističkih izjava Fahrudina Radončića, predsjednika Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine, prema Duški Jurišić, nedavno smijenjenoj urednici Informtivnog programa Federalne TV.

Pozivanje na nacionalnu pripadnost Duške Jurišić i njeno antislamsko djelovenje u kontekstu iskazivanja nezadovoljstva njenim uredničkim odlukama i načinom obavljanja novinarskih zadataka predstavljaju širenje mržnje na nacionalnoj osnovi. Istovremeno, to je i nezapamćen javni atak na ljudski, profesionalni i nacionalni integritet osobe koja je više od dvije decenije gradila novinarsku karijeru i obilježila bosansko – hercegovačko novinarstvo.

Potpuno je nedopustivo da gospodin Radončić, kao lider jedne poltičke partije, u bh. javnosti manipulira nacionalnom pripadnošću novinarki i novinara ili da nacionalnost dovodi u vezi sa njihovim profesionalnim radom i odlukama menadžmenta bilo koje medijske kuće. U tom kontekstu, zastrašujuće je nastojanje Fahrudina Radončića da pitanje ranijih odluka menadžmenta FTV o otpuštanju dvije novinarke dovode u vezu sa nacionalnom pripadnošću smijenjene urednice Informativnog programa FTV. Ovakav javni govor nije ništa drugo do širenje jezika mržnje, koji zahtjeva osudu cijele bh. javnosti, a posebno novinarske zajednice, nadležnih medijskih organizacija i državnih institucija.

Zbog toga BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtjevaju od Tužilaštva Bosne i Hercegovine, Izborne komisije Bosne i Hercegovine, menadžmenta Federalne RTV, Regulatorne agencije za komunikacije i Vijeća za štampu da, u skladu sa svojim ovlastima i mandatom, zaustave širenje nacionalističkih uvreda spram Duške Jurišić i jezika mržnje u bh.javnosti i medijima od strane lidera Saveza za bolju budućnost BiH. Ukoliko istupi gospodina Radončića ne dožive javnu osudu i ne budu sankcionirani od navedenih državnih institucija i medijskih organizacija na odgovarajući način sada, bojimo se da će se Bosna i Hercegovina, njeni narodi i građani, uskoro suočiti sa porastom šovinizma i još grubljim kršenjima osnovnih ljudskih prava.

S poštovanjem,

Borka Rudić, generalna tajnica

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest