Dan slobode medija
Sarajevo, 3. 5. 2007.

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Povodom 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, Udruženje/udruga «BH novinari» poziva novinare i uposlenike u bosanskohercegovačkim medijima da se suprotstave pritiscima i ugrožavanju medijskih sloboda i novinarskih prava.

Novinarska zajednica u BiH se, izmedju prošlogodišnjeg i ovog 3. maja, suočavala sa ozbiljnim problemima u zaštiti novinarskih prava i slobode govora, te različitim pritiscima na medije i novinare. U tom periodu Linija za pomoć novinarima, koja djeluje u okviru Udruženja “BH novinari”, registrirala je 43 slučaja ugrožavanja novinarskih prava i medijskih sloboda. Novinari su tražli zaštitu i javnu podršku u slučajevima fizčkih napada i prijetnji smrću, nezakontog ispitivanja od strane policije, pokušaja otkrivanje izvora informacija, oduzimanje tv opreme, uskraćivanja informacija, bojkota novinara i uposlenika PBS, nerodovne isplate plaća.

Posebno smo zabrinuti zbog činjenice da su u proteklom periodu 4 puta novinari dobili otvorene prijetnje smrću, da je jedan javni organ Vlada Republike Srpske bojkotirala BHTV 1, te da je najviša institucija ove države – Predsjedništvo BiH uskratilo novinarima informacije. Svi ovi slučajevi upozoravaju na drastično pogoršanje medijskih sloboda u BiH i zahtjevaju hitnu i solidarnu akciju medijske zajednice, novinarskih asocijacija I ostalih medijskih institucija. Slobodan rad medija, otvorenost javnih insticija, nemiješanje političkih i drugih lobija u uredjivačku politiku javnih medija, bitni su preduvjeti za ocjenjivanje spremnosti BiH za ulazak u EU.

Zbog toga Udruženje/udruga «BH novinari» poziva novinare i ostale medijske radnike da se odlučnije suprotstave svakom obliku ugrožavanja medijskih sloboda i vlastitih prava. Pozivamo takodjer medijske organizacije i institucije, ostala novinarska udruženja i sindikalne organizacije u BiH da solidarno stanu u odbranu medijskih sloboda , radnih i drugih prava svih uposlenika u medijima.

Upravni odbor Udruženja/udruge «BH novinari»
Linija za pomoć novinarima
BH Novinari
© Sva prava zadržana

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest