Trening „Radno-socijalna prava novinarki u BiH“ u organizaciji BH Novinara

Sarajevo, 24.05.2017.– Udruženje/Udruga BH novinari organizuju sutra u Sarajevu trening  o temi  radno –socijalnih prava novinarki i unapredjenju mehanizama njihove zaštite kroz  primjenu postojećeg zakonodavnog i institucionalnog okvira. Cilj održavanja ove edukativne radionice je  razvijanje  svjesnosti novinarki i drugih medijskih uposlenica o rodno zasnovanom nasilju i mogućnostima  zaštite kroz efikasniju primjenu  zakonskog okvira  u BiH, kao i dostupnih medjunarodnih mehanizma.

Nasilje nad novinarkama je u porastu u cijelom svijetu, pa tako i u BiH, posebno unutar medijskih redakcija, kroz medijske sadržaje u tradicionalnim i online medijima, kao i na  društvenim mrežama i  internet platfomama.  U ovkiru Linije za pomoć novinarima prošle godine je zabilježeno  20 –tak brutalnih napada na novinarke, koji su praćeni prijetnjama smrću, uvredama na spolnoj osnovi, mizoginijom i  drugim oblicima rodno zasnovanog nasilja.

Kroz profesionalnu diskusiju učesnika/ca i edukatora/ica, BH novinari  žele ovom radionicom ukazati na odgovorne i pravno efikasne načine zaštite radno-socijalnog statusa i borbe protiv svih oblika diskriminacije prema novinarkama. Predavači na radionici će biti predstavnici Institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH, NVO Vaša prava BiH, novinari i novinarke – žrtve nasilja te predstavnici medijskih sindikata iz Federacije  BiH i Republike Srpske.

Radionica se održava uz finansijsku podršku Civil Right Defenders.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest