REDAKCIJA LISTA “VIJESTI”
PODGORICA 
CRNA GORA 

za gospodina Željka Ivanovica, direktora Vijesti –

Sarajevo, 3. septembra 2007.

Gospodine Ivanovicu,

U ime Upravnog odbora Udruženja/udruge „BH novinari“ i Linije za pomoc novinarima, izražavam nadublje žaljenje zbog brutalnog napada na Vas i povreda koje su Vam tom prilikom nanasene.

Zgroženi smo nad cinjenicom da je napad izvršen nakon proslave desetogodišnjice izlaska „ Vijesti“ i na mjestu na kojem je vec ubijen jedan novinar i pretucen poznati crnogorski književnik. Znakovit je, dakle, izbor vremena i mjesta za fizicki obracun sa Vama. On u sebi krije narucioce ovog napada ali i pokušaj zaustavljanja Vašeg profesionalnog rada, kao i neovisnog i objektivnog pisanja „Vijesti“.

Duboko smo ubijedjeni da Vas ovaj napad nece zaustaviti u Vašem radu i objelodanjivanju kriminalnih radnji nove crnogorske elite. U ovom trenutku mi Vam možemo pomoci na nacin da se profesionalno i ljudski solidarišemo sa Vama, te pružimo podršku Vašem listu i kolegama novinarima u odbrani slobode medija i profesionalnog novinarstva u Crnoj Gori. Takodjer, obraticemo se protestnim pismima i zahtjevom za otkrivanje pocinilaca ovog brutalnog cina naodgovornijim liderima u Vašoj zemlji, ukljucujuci i gospodina Filipa Vujanovica, predsjednika.

Udruženje/udruga „BH novinari“ poziva kolege novinare i novinarske asocijacije iz cijelog našeg regiona da dignu svoj glas protiv fizickih i drugih napada na novinare, te da se zajednicki suprotstave vladajucim elitama i kriminalcima u njihovim redovima. Oni su se vec odavno ujedinili i medjusobno prekogranica suradjuju. Krajnje je vrijeme da novinari i mediji pocnu suradjivati i solidarno se boriti za slobodu javne rijeci u ovom dijelu Evrope.

Pozdravljam Vas sa željom da se brzo oporavite i vratite svakodnevnim novinarskim zadacima.

S poštovanjem,

Borka Rudic, generalna tajnica „Udruženja/udruge „BH novinari“

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest