Protest gradonačelniku Zenice zbog napada na novinare BHT1 i FTV

Sarajevo, 31.03.2017.-Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari upućuju najoštriji protest gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću zbog verbalnog napada i sprječavanja u obavljanju radnih zadataka Gordane Ristović-Muslija, novinarke FTV i Haruna Bošnjaka, novinara BHT1. Tokom jučerašnjeg (30.03.2017) zasjedanja Gradskog vijeća u Zenici, novinari Goradana Ristović – Muslija i Harun Bošnjak su zatražili izjavu od gradonačenika Kasumovića, nakon čega ih je on napao i brutalno izvrijeđao iznoseći pri tom lažne optužbe na račun njihovog rada i rada medijskih kuća u kojima su zaposleni.

Upravni odbor BH novinara smatra nedopustivim vrijeđanja novinara i uskraćivanje odgovora na pitanja od značaja za bh. javnost i građane Zenice, kao i pokušaj diskreditovanja BHT1 i FTV. Takvo ponašanje je direktno kršenje prava na slobodan i dostojanstven rad novinara, te neprimjeren pokušaj miješanja u rad javnih servisa. Posebno je zabrinjavajuća činjenica što gradonačelnik Kasumović svoj bijes i nezadovoljstvo ispoljava prema svakom novinaru ili novinarki koji postavljaju legitimna, kritička pitanja o odlukama od značaja za javnost i način na koji gradonačelnik obnaša svoju funkciju.

Upravni odobor BH novinara zahtijeva od gospodina Fuada Kasumovića da omogući svim novinarima u Zenici slobodan i nesmetan rad, uključujući i davanje odgovora na pitanja koja utiču na život građana. Sastavni dio svake demokratske vladavine i rada u interesu javnosti mora biti poštivanje slobode medija i slobodnog protoka informacija. Budući da se gradonačelnik Zenice voli predstavljati kao veliki demokrata, UO BH novinara očekuje da i njegovi postupci prema novinarima i novinarkama budu profesionalni, uljudni i demoktarski.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest