U Sarajevu održana konferencija o temi “Slobodni i pošteni izbori za sve građane”

29-03-2017podlupomIzmjene izbornih rokova i izbornog kalendara, depolitizacija biračkih odbora i tehničko unapređenje izbornog procesa ključne su teme o kojima se raspravljalo na današnjoj konferenciji „Slobodni i pošteni izbori za sve građane: Uslov koji nema alternativu“, koju je u Sarajevu organizirala Koalicija „Pod lupom“.

– Kada je riječ o izbornim rokovima, BiH je zemlja gdje izborni period traje 180 dana, najduže u svijetu. Danas smo predstavili poređenje po zemljama regiona. Vidjeli smo da, recimo u Hrvatskoj taj period traje do četiri puta kraće – kazao je Direktor projekta Koalicije „Pod Lupom“ Dario Jovanović te dodao da se birački odbori nužno moraju depolitizirati, odnosno da najmanje predsjednik biračkog odbora mora biti nestranačka ličnost, odnosno osoba koja ne pripada stranci.

Treća sesija konferencije bila je posvećena tehničkim unapređenjima koja se ogledaju u uvođenju transparentnih glasačkih kutija i smanjenja visine glasačkih kabina. Zaključeno je da je potrebno razmotriti uvođenje tehničkih unapređenja i novih tehnologija u BiH. U domenu novih tehnologija bilo je riječi o skenerima za glasačke listiće i identifikacione dokumente, elektronskim olovkama, te sistemima za unapređenje ažurnosti Centralnog biračkog spiska i ovjeru političkih subjekata.

Konferencija ,,Slobodni i pošteni izbori za sve građane: Uslov koji nema alternativu!“ je prva u nizu od 13 javnih događaja koje će Koalicija ,,Pod lupom“ organizovati širom Bosne i Hercegovine, a sve u cilju aktivnog zagovaranja unapređenja izbornog procesa u BiH.

Mediji su zabiljezili da je susret okupio više od 150 učesnika uglavnom iz izborne administracije, donosioca odluka i predstavnika međunarodne zajednice i civilnog društva.

 

 

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest