Samostalni sindikat radnika u BHRT-u počinje sa organizacijom protesta ispred Parlamenta BiH

sindikat bhrt 24Samostalni sindikat radnika u BHRT-u počinje sa pripremom masovnih protesta ispred državnog parlamenta, a postoji mogućnost i otvorenog programa koji bi se emitovao ispred Parlamenta BiH, istaknuto je danas na konferenciji za novinare ovog sindikata. Svjetlana Topalić, potpredsjednica ovog sindikata, kazala je da će na proteste biti pozvani svi obespravljeni i svi građani koji podržavaju BHRT.

„Juče je u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH usvojen prijedlog da se produži naplata rtv takse putem telekoma. Znamo svi da telekomi nisu rješenje. Tražili smo sastanke, međutim, niko nam se nije obratio osim par stranačkih ljudi koji su teorijski obećali podršku. Mi ćemo početi pripremu protesta i tražićemo podšku svih nezadovoljni u ovoj zemlji i onih koji smatraju da ova televizija treba ovoj zemlji. Tražićemo i podršku iz regije“, kazala je Topalić.

Na konferenciji za novinare istaknuto je da je prošlo 60 dana od posljednjeg protesta ovog sindikata na kojem je zatraženo hitno rješavanje problema stabilnog finansiranja BHRT-a, a da do sada ništa nije učinjeno.

„Trenutno se radnicima duguje oko 7 miliona KM. Entitetski emiteri FTV i RTRS duguju oko 20 miliona KM BHRT-u za usluge i za rtv taksu. Posljednja informacija je da je Evropska radiodifuzna unija (EBU) zaprijetila i posljednjom mjerom, isključivanjem svih usluga EBU-a. To znači nemogućnost prenosa Lige prvaka i drugih programa“, kazao je Damir Smital, predsjednik Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

Predstavnici Sindikata predstavili su i njihov prijedlog mjera za trenutnu situaciju u kojoj se nalazi BHRT: izmjena entitetskih zakona o izvršnom postupku; izmjena definicije rtv takse; formiranje zajedničke službe naplate rtv takse sva tri javna emitera; naplata rtv takse u periodu od godinu dana putem računa za električnu energiju ili putem telekom i kabl operatera; finansiranje dugova prema EBU iz državnog budžeta; potpisivanje sporazuma između BHRT-a i entitetskih emitera o poravnanju dugova na bazi mjesečnih rata; kreiranje novog cjenovnika sa entitetskim emiterima i potpisivanje novog ugovora za usluge BHRT-a entitetskim emiterima. 

Zbog katastrofalne finansijske situacije u BHRT-u Samostalni sindikat radnika BHRT-a organizovao je 23. januara 2017. godine proteste upozorenja u ovoj medijskoj kući. Tada je istaknuto da radnicima nisu uplaćeni doprinosi za penziono osiguranje 20 mjeseci, da su uslovi rada katastrofalni i da se radi sa opremom iz 80-tih godina.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest