Novinarske organizacije iz regije traže prestanak napada na makedonske novinare

11-03-protest-sewpSkoplje, 11. mart 2017 – Regionalna mreža za zastupanje slobode medija i sigurnosti novinara izražava punu solidarnost i podršku novinarima i medijskim radnicima u Makedoniji koji se suočavaju sa stalnim pritiscima, uključujući i fizičke napade te prijetnje smrću.

Posebno zabrinjava činjenica da su u koordinirane napade uključeni i nositelji javnih funkcija i predstavnici državnih institucija. U posljednje četiri godine u Makedoniji su zabilježena 44 napada na novinare od kojih se u posljednjih godinu dana dogodilo 19.

„Dok Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu utvrđuje kršenje slobode javnog izražavanja u Makedoniji, makedonske institucije nisu kaznile niti jednog napadača na novinare“, izjavio je Naser Selmani, predsjednik Društva novinara Makedonije.

Članovi regionalne mreže koja se zalaže za slobodu izražavanja i sigurnost novinara traži od makedonskih institucija da spriječe bilo kakvo nasilje prema novinarima te da brzo i efikasno istraže sve dosadašnje napade te kazne napadače.

Regionalna mreža snažno podržava Društvo novinara Makedonije i njegove napore u zaštiti novinara i slobode govora. Istovremeno pozivamo međunarodne organizacije koje se bave zaštitom slobode medija i prava novinara da učine dodatni pritisak na makedonske vlasti da poštuju slobodu izražavanja, te slobodu medija i novinara.

Svaki napad na novinare napad je na javni interes, demokraciju i prava svih građana.

Skopje – Beograd – Podgorica – Priština – Sarajevo – Zagreb

Udruženje/udruga BiH novinari

Sindikat medija Crne Gore

Hrvatsko novinarsko društvo

Udruženje novinara Kosova

Nezavisno udruženje novinara Srbije

Društvo novinara Makedonije

platforma

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest