Protest gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumoviću

Sarajevo, 03.03.2017.-Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari upućuje najoštriji protest gradonačelniku Zenice Fuadu Kasumaviću zbog političkih pritisaka na Nadzorni odbor RTV Zenica i pokušaja miješanja u imenovanje direktora ove javne radiotelevizije. U pismu, koje je poslao članovima Nadzornog odobra RTV Zenica 27. februara ove godine, gradonačelnik Kasumović optužuje članove NO za netransparentno imenovanje direktorice i izostanak konsultacija sa njim, budući da Grad Zenica ima 67,52 % vlasničkog udjela u RTV Zenica i, shodno tome, kao gradonačelnik ima pravo „upravljačkog nadzora“ i „davanja uputstava“ za rad ovoj javnoj RTV kao i svim drugim javnim preduzećima.

Upravni odbor BH novinara smatra nedopustivim miješanje gospodina Fuada Kasumovića u rad javnog medija i njegovog Nadzornog odbora, bez obzira na vlasnički udio Grada Zenice u ovom mediju. Vlasnički udio i finansiranje rada RTV Zenica javnim novcem nikako ne mogu biti pokriće gradonačelinku Kasumoviću da na sebe preuzima ulogu Nadzornog odbora, a posebno je nedopustivo da zloupotrebljava statutarne ovlasti kako bi mogao imenovati direktora, miješati se u rad javnog medija ili uskraćivati finansijska sredstva radi vlastitih političkih ciljeva.

Upravni odobor BH novinara zahtijeva od gradonačelnika Fuada Kasumovića da prestane vršiti pritisak na NO, menadžerske strukture i novinare RTV Zenica, te da rješavanje navodnih sporova između menadžmenta i jednog broja nezadovoljnih uposlenika prepusti nadležnim organima i članovima Nadzornog odbora. Svako drugačije ponašanje i postupke gradonačelnika Kasumovića smatraćemo atakom na slobodu medija i slobodu izražavanja, zbog čega će UO BH novinara zatražiti pomoć i intervenciju domaćih i međunarodnih organizacija zaduženih za zaštitu slobode medija i prava novinara.

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest