Novinarima BN televizije odobrene akreditacije za prisup Palati RS-a

image1

Kabinet predsjednika Republike Srpske (RS) izdao je akreditacije potrebne za pristup Palati RS novinarima BN televizije, potvrdio je Vladimir Trišić, generalni direktor BN televizije iz Bijeljine, u informaciji poslanoj Liniji za pomoć novinarima.  

Novinari BN televizije iz Bijeljine nisu imali pristup Palati RS od 2014. godine, kao ni događajima koje je organizovao Kabinet predsjednika Republike Srpske, od kada je Milorad Dodik označio ovu medijsku kuću kao “neprijateljsku”. 

Udruženje BH novinari i Linija za pomoć novinarima su više puta u posljednje tri godine zahtjevali od saradnika predsjednika Milorada Dodika izdavanje akreditacije BNTV i ravnopravan tretman sa drugim medijskim kućama. Također, BH novinari su uključili brojne domaće i međunarodne institucije i organizacije u rješavanje ovog problema i diskriminirajućeg postupanja prema  novinarima i snimateljima BNTV, uključujući i Instituciju ombudsmena za ljudska prava u BiH, OSCE, Evropsku federaciju novinara, Asocijaciju evropskih novinara i  Vijeće Evrope. 

BH novinari i Linija za pomoć novinarima pozdravljaju odluku Kabineta predsjednika RS da odobri akreditacije novinarima BNTV, čime su pokazali da uvažavaju medijske slobode i prava novinara.

Istovremeno, BH novinari podsjećaju da je Kabinet predsjednika RS dužan odgovoriti i na višegodišnji zahtjev za akreditovanje novinarke Ljiljane Kovačević, dopisnice agencije Beta iz Beograda i portala Zurnal.info iz Sarajeva, koja čeka na akreditaciju i normalno praćenje događaja u Palati RS još od 2012. godine.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest