BHN Klub novinara Zenica okupio novinare i medijske djelatnike iz Zeničko-dobojskog kantona

img 5666Zaštita novinarskih prava, slobode izražavanja i unapređenje profesionalnih standarda, teme su sastanka održanog 08. februara u organizaciji udruženja BH Novinari i BHN Kluba novinara Zenica.

Novinarski susret okupio je u prostorijama Muzeja grada Zenice više od četrdeset novinara i drugih medijskih djelatnika iz Zeničko-dobojskog kantona, te predstavnika vlasti i nevladinih organizacija.

Udruženje BH novinari promovisalo je u Zenici svoju novu organizacionu jedinicu – Klub novinara Zenica. Predstavljene su i aktivnosti ove organizacije koja okuplja više od 700 članova i na teritoriji cijele BiH kontinuirano radi na zaštiti i promociji prava novinara, slobode izražavanja, unapređenju profesionalnih standarda, zakonodavnog okvira, te poboljšanju medijske scene u BiH.

 “Klub novinara osmišljen je kao mjesto i organizacija sa ciljem obezbijeđenja boljih uslova za međusobnu saradnju i solidarnost novinara zbog zaštite svojih prava ali i slobode izražavanja”, poručila je predsjednica BHN Kluba novinara Zenica Velida Kulenović i dodala da je namjera da se kroz Klub novinara mladim novinarima i članovima medijske zajednice pruži mogućnost edukacije. „Očekujemo da će Klub novinara biti mjesto održavanja različitih debata i radionica i time postati značajnim faktorom javnog života Zenice, ali i šireg prostora“, poručila je Kulenović.

Ovom prilikom je naglašeno da položaj novinara u bh društvu nikada nije bio na nižem nivou, te da kontinuirano nazadujemo po pitanju medijskih sloboda.Tako je samo u 2016. godini registrovano 67 krivičnih djela prema novinarima ,od prijetnji smrću do fizičkih napada.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest