Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari upućuje javni protest Nogometnom savezu Bosne i Hercegovine (NS BiH) i najoštrije osuđuje zabranu Federalnoj televiziji (FTV) da prati njihovu Izbornu sjednicu, koja se danas održava u Sarajevu.

 Zabrana FTV da prati javni događaj u organizaciji NS BiH predstavlja grubo kršenje prava na slobodu informisanja i pristup događaju koji je od značaja za javnost. Ovaj postupak je istovremeno i diskriminacija novinara FTV u odnosu na druge medijske kuće i govori o neprofesionalnom postupanju čelnih ljudi Nogometnog saveza.

Upravni odbor BH novinara zahtjeva od Nogometnog saveza BiH da hitno promijeni svoju odluku i osigura normalno praćenje Izborne sjednice svim medijima uključujući i novinarsku ekipu Federalne televizije. Ukoliko to ne učine, UO BH novinara će obavijestiti Svjetsku nogometnu federaciju (FIFA) o kršenju prava novinara FTV na slobodu informisanja i pristup javnim događajima u organizaciji NS BiH, te zahtijevati sankcije prema čelnim ljudima bosanskohercegovačke nogometne organizacije .

UO BH novinara poziva novinare i medijske kuće iz Sarajeva da se solidarišu sa novinarima FTV i da bojkotuju današnju sjednicu NS BiH, ukoliko ekipi FTV ne bude omogućeno nesmetano praćenje ovog događaja.

Upravni odbor BH novinara

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest