Zatraženo urgentno rješavanje finansiranja javnog servisa

javni servis20.12BHRT-u je neophodna hitna finansijska pomoć iz državnog budžeta kako bi se spriječilo isključivanje iz Evropske radiodifuzne unije (EBU) i potrebno je što prije dogovoriti privremeno finansiranje javnih emitera do konačnog rješenja, poručeno je danas sa konferencije o javnim RTV servisima održanoj u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Na konferenciji koju su uz podršku Vijeća Evrope organizovali Udruženje BH novinari i Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), usvojena su četiri ključna zaključka koja će biti proslijeđena Odboru JRT sistema, kojeg čine upravni odbori tri javna emitera u BiH.

Zaključeno je da se od Odbora JRT sistema traži da održe potrebne sastanke kako bi što prije počela naplata RTV pretplate putem računa za električnu energiju na ograničen period, da se traži interventna finansijska pomoć od Vijeća ministara BiH za javni servis, da se od entitetskih vlada traži izmjena Zakona o izvršnom postupku kako bi se moglo efikasnije izvršiti naplata RTV takse i da se kroz radne grupe dođe do najkvalitetnijih dugoročnih rješenja finansiranja javnih emitera.

Konferenciju su uvodnim izlaganjima otvorili predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH Momčilo Novaković, šefica Odjela za provođenje aktivnosti Vijeća Evrope u oblasti medija i interneta Lejla Dervišagić, politička savjetnica specijalnog predstavnika Evropske unije (EU) i šefa Delegacije EU u BiH Jasna Jelisić i predsjednik Udruženja „BH novinari“ Marko Divković. Lejla Dervišagić je istakla da se posljednjih godina svuda u Evropi javni medijski servisi suočavaju s velikim izazovima i oni su tehnološke, kulturološke, uređivačke i finansijske prirode.

„Svi su svjesni da se javni servisi nalaze u periodu tranzicije zbog novog, digitalnog okruženja, ali ono što ostaje isto jeste njihova nezavisnost“, kazala je ona. Jasna Jelisić je kazala da je pronalaženje rješenja finansiranja javnih RTV servisa za EU važno i urgentno i da je BiH potreban efikasan, nezavisan i pouzdan model finansiranja javnih servisa. Momčilo Novaković je kazao da je pitanje finansiranja javnih RTV servisa u BiH od tehničkog postalo političko i da je njegovo rješavanje moguće jedino u Parlamentu BiH.

„Čini mi se da je ovo pitanje preraslo tehničko i postalo političko pitanje, a znamo i sami kako se politička pitanja u BiH teško rješavaju“, kazao je Novaković. Na konferenciji je raspravljano i o načinima osiguranja političke nezavisnosti tri javna emitera, njihovoj profesionalnosti i posvećenosti javnom interesu, kanalu na hrvatskom jeziku, transparentnom poslovanju javnih emitera.

Zaključeno je da je nakon privremenog rješenja finansiranja medija neophodna korjenita rasprava o preustroju i budućnosti javnog RTV servisa. Istaknuto je da je potrebno napraviti analizu programa javnih emitera kako bi se napravile preporuke na tragu žalbi Hrvatskog narodnog sabora BiH, da civilno društvo treba da učestvuje u biranju upravnih odbora javnih RTV emitera, te da rad i finansiranje javnih RTV emitera bude transparentnije, te da grade direktniji i otvoreniji odnos sa građanima .

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest