Potrebno unaprijediti sudsku praksu u slučajevima klevete u BiH

img 4460Novinari moraju više znati o svojim pravima naročito onima koja se tiču tužbi za klevetu jer su njima najviše izloženi. Pravosudne institucije trebaju se otvoriti kako bi dobile širu sliku prema medijima i novinarima koji su izloženi tužbama za klevetu ali i drugim slučajevima kršenja prava novinara na različitim nivoima, zaključeno je na kraju dvodnevne radionice „Pravna pomoć za novinare i medije – Zaštita na slobodu izražavanja i individualnih prava novinara kroz primjenu domaćeg zakonodavstva i međunarodnih instrumenata”.

“Kleveta se u BiH tretira kao djelo protiv časti i ugleda i ima moć da razori nečiji status. Novinari trebaju biti svjesni da ne smiju širiti neistinu”, kazao je advokat iz Mostara Nenad Gvozdić, jedan od učesnika i govornika na radionici.

Novinarka Federalne televizije Duška Jurišić ocijenila je kako je u prvom desetljeću 21. vijeka ključna tema medija bila njihova privatizacija. “Hiljade ljudi su bili pred kapijama tvornica. Kroz godine se pokazalo da u BiH ni policija, ni tužilaštvo niti sud ne ispituju kriminal u privatizaciji. Javni servis stalno radi na pričama o nezaposlenosti, penzijama, siromaštvu i zdravstvenom osiguranju, ali javnost je toliko zaokupljena svojim statusom koji se sveo na puko preživljavanje tako da ga navedene teme ne zanimaju u velikoj mjeri”, rekla je Jurišić i podsjetila kako se mediji u BiH sve više gase, printanja izdanja nestaju.

“Upečatljiv primjer je “Slobodna Bosna” koja je zbog tužbi za klevetu morala da ugasi printano izdanje i pređe u online medij. Nadalje, propast emisije “60 minuta”, kao prve emisije o istraživačkom novinarstvu, počinje 2007. godine kada počinju pristizati tužbe od političkog vrha, što je nastavljeno i u narednom periodu dok emisija nije ugašena”, kazala je Jurišić.

Sudionicima radionice obratila se i advokatica iz Bijeljine Biljana Radulović koja je predstavila analizu slučaja klevete “BUKA” koji je rješen je u korist tog medija.

Radionicu, koja je okupila advokate, novinare i sudije iz Bosne i Hercegovine, organiziralo je Udruženje/udruga BH Novinari, uz podršku organizacije Civil Rights Defenders.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest