Follow up konferencija o javnim RTV servisima u BiH održaće se u Bijeloj sali Parlamenta  BiH  u utorak, 20.decembra 2016. sa početkom u 9,30 sati. Konferenciju organizuju BH novinari i Komisija za promet i komunikacije Zastupničkog doma PS BiH, uz podršku Vijeća Evrope. Javni servisi u BiH se trenutno nalaze u veoma teškoj finansijskoj situaciji, što se negativno odražava i na programske sadržaje i  ispunjavanje funkcije i misije javnih servisa. 

Članicama Javnog RTV sistema Bosne i Hercegovine 14.12.2016.  je onemogućen pristup “Evrovizijskoj razmjeni vijesti”  zbog nemogućnosti BHRT-a da otplaćuje finansijske obaveze prema Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU). S obzirom na to da BHRT preuzima i plaća funkcionisanje evrovizijske razmjene vijesti za sva tri javna emitera, to znači da niti jedan od emitera, BHRT, FTV i RTRS, ne može preuzimati vijesti iz međunarodne razmjene preko EBU-a. Neriješeno adekvatno finansiranje javnih servisa, pogotovo BHRT-a, ozbiljno ogrožava njihov opstanak .

 

Cilj završne ovogodišnje konferencije je otvorena  i pozitivna diskusija o pronalasku privremenog rješenja  za sprječavanje finansijskog kolapsa javnih servisa u BiH, te kreiranju seta aktivnosti koje mogu doprinijeti jačanju uloge javnih servisa u informiranju javnosti u BiH kroz transparentan, profesionalan  i  javnosti posvećen rad.  

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest