U Beogradu otvorena dvodnevna konferencija „Sloboda medija i sigurnost novinara na zapadnom Balkanu“

sewp1Broj napada na novinare u porastu je u posljednjih nekoliko godina, a posebno brine porast fizičkih napada i nasilja nad novinarima, upozoreno je na otvaranju dvodnevne konferencije „Sloboda medija i sigurnost novinara na zapadnom Balkanu“.

Konferenciju je organiziralo Nezavisno udruženje novinara Srbije u okviru projekta Regionalne platforme za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara – mreže novinarskih organizacija i sindikata u zemljama zapadnog Balkana.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati regionalnog zagovaračkog istraživanja o slobodi medija i sigurnosti novinara koje je vodila prof. Snežana Trpevska sa Instituta za komunikacijske studije u Skopju, Makedonija. Istraživanje je provedeno u 5 zemalja regije – Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu i Makedoniji, a obuhvatilo je tri tematske cjeline –(A) zakonski okviri i njihova primjena, (B) ekonomski i radni položaj novinara te (C) sigurnost novinara.

Što se tiče zakonske regulative, istraživanje pokazuje da je u većini zemalja legislativa usaglašena sa standardima, ali je implementacija zakona loša. Internet ni u jednoj zemlji nije predmet posebne zakonske regulative, ali je istraživanje zabilježilo da je bilo pokušaja cenzure. Regulatorna tijela i javni servis u svim su istraživanim zemljama percipirani kao politizirani, a slično se doživljava oglašavanje države u medijima, osobito na lokalnom nivou. 

Difamacija je u svih 5 zemalja dekiminalizirana, ali su u legislativi zadržane visoke kazne što ima velik utjecaj na autocenzuru. Primjerice, u Bosni i Hercegovini čak 80 posto novinara izjasnilo se da se boje tužbi za klevetu.

sewp2Kritičko novinarstvo ‘bježi’ u online sferu

Istraživanje pokazuje generalni trend da kritičko novinarstvo sve više ‘bježi’ u online sferu, koja je sve više postaje zona slobodnog novinarstva, ali i meta napada. Novinari neprofitnih medija ističu da su često izloženi napadima centara moći i dijela kolega, koji ih nastoje diskreditirati etiketirajući ih kao ‘uhljebe’ i strane plaćenike. 

Kada je riječ o udruživanju novinara u strukovne organizacije, istraživanje pokazuje još jedan trend koji je prisutan na cijelom istraživanom području – a to je da vlasti stvaraju paralelne strukture civilnog društva koje služe za kompromitaciju legitimnih strukovnih organizacija.

Vezano uz zaštitu novinarskih izvora, u svakoj od zemalja su zabilježeni slučajevi da se na novinare vršio pritisak da otkriju izvore izvan suda. Što se tiče pristupa informacija, u svim je zemljama zemlje prisutan problem šutnje administracije, odnosno zavlačenja dostave tražene informacije. Najzatvorenijim tijelom novinari smatraju vlade i političke stranke, a najotvorenijim – parlament.

Nesigurnost: Sve veći strah za ekonomsku i fizičku sigurnost

 U poglavlju radnog i ekonomskog položaja novinara, istraživanje pokazuje da se ekonomska i socijalna pozicija novinara u posljednjih nekoliko godina pogoršala.

Plaća novinara u nekim su zemljama regije pale ispod prosjeka, novinari često rade prekovremeno i nemaju ugovore na neodrađeno, zbog čega je prisutan konstantni strah od otkaza. Također, velik problem u svih 5 zemalja je utjecaj menadžmenta na redakciju i urednika na novinare zbog nedostatka internih akata koji bi štitili neovisnost redakcija u odnosu na vlasnika i novinara u odnosu na urednika.

Kada je riječ o napadima na novinare, istraživanje je po prvi puta sakupilo statistike o napadima na novinare iz regije na jednom mjestu. Podaci pokazuju da se broj fizičkih napada u svim istraživanim zemljama povećao u posljednjih nekoliko godina. Gotovo svi slučajevi ubojstava novinara ostali su nerazriješeni, a počinitelji do sada nisu otkriveni.

sewp3Tijekom istraživanja je primijećeno da državne institucije ne vode standardizirane statistike vezane uz napade na novinare, niti postoji ujednačeni sustav tipova napada na novinare. Mjere koje institucije poduzimanju za zaštitu novinara nisu adekvatne, ne postoje politike koje bi se time bavile niti mehanizmi za monitoring i izvještavanje o napadima. K tome, državni dužnosnici rijetko jasno osuđuju nasilje nad novinarima, a u nekim su slučajevima institucije pokušale zataškati slučajeve.

Safejournalists.net: Statistike o napadima na novinare iz regije prvi puta na jednom mjestu

Na konferenciji je predstavljena online platforma safejournalists.net koja po prvi puta objedinjuje statistike o napadima na novinare iz cijele regije. Platforma omogućuje jednostavnu prijavu napada i povrede prava te pretraživanje baza napada na novinare iz šest regionalnih centara (Sarajevo, Zagreb, Priština, Skopje, Podgorica, Beograd).

Online platforma dio je Sustava za rano upozoravanje i prevenciju napada na novinare, kojeg razvija Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara – mreža novinarskih organizacija i sindikata u zemljama zapadnog Balkana, osnovana u siječnju 2016. godine.

Na konferenciji je bilo riječi o državnim mehanizmima sigurnosti novinara, ulozi profesionalnih udruženja u sigurnosti novinara, zakonskoj zaštiti medija i novinara te o posljedicama državnog oglašavanja. Na konferenciji su sudjelovali ministar kulture i informiranja Srbije Vladan Vukosavljević, veleposlanik Delegacije EU u Srbiji Michael Davenport, istraživačica projekta Snežana Trpevska, Dunja Mijatović iz OSCE-a, Martina Silvestri iz Vijeća Europe, Mehmet Koksal iz Europske federacije novinara te predstavnici novinarskih organizacija i sindikata iz regije.

Dnevni red konferencije možete preuzeti u prilogu. 

 

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest