Sarajevo, 6. deecmbar – U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine danas je predstavljen Specijalni izvještaj Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH o stanju prava LGBTI osoba u BiH. Izvještaj je prepoznao pitanje pravnog priznanja istopolnih zajednica kao pitanje koje državne institucije trebaju riješiti.

Institucija ombudsmena je prilikom izrade ovog Izvještaja zatražila od nevladinih organizacija i predstavnika akademske zajednice njihova mišljenja o pitanju pravne regulacije istospolne zajednice u BiH i oni takođe smatraju da ovo pitanje što prije treba riješiti.

Zaprimljeni su sljedeći odgovori:

Fondacija Cure  “Nepoznanica je koliki broj istospolnih zajednica postoji u BiH, ali to svakako nije faktor koji treba da koči normiranje istospolnih partnerstava u BiH. Nepostojanje zakonskog normiranja istospolnih partnerstava uskraćuju brojna prava istospolnim zajednicama. BiH bi trebala u što skorijem roku krenuti s normiranjem istospolnih partnerstava, s obzirom da postoje sve zakonske regulative kojima se garantuje nediskriminacija LGBT’ osoba, a ovo je jedan od rijetkih procesa koji je još ostao izvan normativnog koncepta. Fondacija CURE je u fazi pripreme 3 zalagačka dokumenta od kojih je jedan vezan za roditeljstvo u kojem se obavezno spominje da bi prava roditeljstva trebala biti normirana i za LBT žene. Ovim dokumentom ćemo otvoriti zagovaračke procese i u ovoj oblasti u 2016. godini”.

Tuzlanski otvoreni centar “Smatramo da se Zakon o istospolnim životnim zajednicama u BiH treba hitno usvojiti kako bi se osigurala prava partnera i partnerki i beneficije koje proizlaze iz zajednice, a koju trenutno uvažavaju samo heteroseksualni partneri i partnerke”.

Liberta Mo “Nas stav je apsolutno afirmativan. Pravno regulisanje istospolne životne zajednice značio bi konkretan i značajan korak u samom procesu borbe protiv diskriminacije na osnovi seksualne orijentacije”.

Udruženje građana „Oštra Nula“ „Kada je u pitanju pravna regulacija istospolnih životnih zajednica u BiH, mišljenja sam da kao pravna država imamo obavezu da kategoriju koja broji gotovo 10% stanovništva i pravno prepoznamo. Ili onda neka uredno odbiju to, kako bi civilno društvo moglo dati adekvatan odgovor. Besmisleno je da se u 21. vijeku ne može zadovoljiti nečije pravo, tj. izjednačavanje prava sa većinom populacije zemlje.“

(Buka)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest