Zastupnički dom Federalnog parlamenta usvojio je 8.11.2016. Deklaraciju kojom osuđuje govor mržnje te izražava spremnost na dodatni angažman u borbi protiv govora mržnje i poziva na angažman sve institucije radi sprečavanja i sankcioniranja. U uvodu Deklaracije naglašava se važnost i posebna potreba borbe protiv sve prisutnijeg govora mržnje kojim se širi, podstiče, promoviše i opravdava terorizam.

Usvojenom Deklaracijom se poziva na potrebu provođenja domaćih i međunarodnih dokumenata, kao što su Međunarodna konvencija o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, Preporuka Vijeća Evrope o govoru mržnje, Konvencija o kibernetičkom kriminalu te Dodatni protokol uz tu konvenciju.

Deklaracijom se pozivaju Mediji da se sveobuhvatno, interdisciplinarno i interaktivno bore protiv govora mržnje i maksimalno kontroliraju svoje sadržaje te onemoguće slučajeve zloupotrebe medijskog prostora za plasiranje govora mržnje, kao i da doprinesu upoznavanju javnosti o tome što je govor mržnje i kako se sankcionira. Posebno se ukazuje na rastući problem zloupotrebe interneta u svrhu širenja govora mržnje te na potrebu jačanja svijesti javnosti, civilnog društva i svih organa vlasti o krivičnim djelima počinjenim iz mržnje i primjerenim odgovorima na njih.

Pozvani su organi svih razina vlasti te nositelji javnih funkcija da se ustručavaju i bore protiv govora mržnje. Zastupnički dom ukazuje Deklaracijom na potrebnu dosljednu primjenu krivičnog zakonodavstva i eventaulno pooštravanje zakonskih odredbi o krivičnim djelima počinjenim iz mržnje. Tekst Deklaracije možete pročitati na linku:

 Deklaracija o osudi govora mržnje Zastupničkog doma Parlamenta FBiH

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest