Novinarsko vijeće časti Udruženja/udruge BH novinari poziva glavne i odgovorne urednike i novinare svih medija u Sarajevu da bojkotiraju poziv iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine i odbiju izveštavati sa kvazi – događaja nazvanog “obilazak trotoara”, koji će biti upriličen danas u 12 sati.

Sam sadržaj poziva i politički događaj na koji su mediji pozvani predstavljaju nevjerovatan primjer gluposti, političke bahatosti i izostanka bilo kakvog osjećaja odgovornosti prema građanima i cjelokupnoj javnosti u Kantonu Sarajevo, zbog čega mediji nemaju nikakvu javnu obavezu praćenja ovog skupa, izvještavanja, a posebno ne “obilaska trotoara” sa dužnosnicima iz Zajedničkih službi Predsjedništva BiH, Općine Centar Sarajevo i Direkcije za puteve Kantona Sarajevo.

Istovremeno, poziv medijima da izvještavaju sa otvaranja “dvadesetak metara uređenog trotoara” predstavlja uvredu za novinarsvo kao profesiju i njegovu javnu ulogu i značaj, što je u supronosti sa etikom i profesionalnim principima novinarske profesije. Profesionalno i odgovorno novinarstvo ne smije biti sredstvo u rukama političara, koji putem medija žele jednu sasvim običnu komunalnu aktivnost predstaviti kao grandioznu investiciju i genioznu akciju od značaja za sve građane Kantona Sarajevo i BiH, a ona je u stvari kvazi – medijski događaj organizovan sa ciljem skupljanja jeftinih političkih poena za Stranku demokratske akcije. 

Novinarsko vijeće časti podsjeća medije i novinare kako mogu odbiti izvještavanje sa događaja koji se kose sa novinarskom etikom i profesionalnim standardima novinarstva, te time jasno pokazati kako ne žele sudjelovati u rušenju dostojanstva i ugleda vlastite profesije. Današnji događaj pred zgradom Predsjedništva BiH je prilika da novinari i mediji sa sjedištem u Sarajevu solidarno pokažu kako ne žele, radi interesa javnosti i očuvanja vrijednosti novinarske profesije, sudjelovati u pokušajima političkog manipuliranja medijima.

Članovi Novinarskog vijeća časti Udruženja/udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest