Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju od nadležnih sigurnosnih i policijskih agencija u Bosni i Hercegovini da hitno istraže kontinuirane pritiske, prijetnje i ugrožavanje sigurnosti blogera i novinara Slobodna Vaskovića iz Banja Luke, koji je prije dva dana obavijestio javnost kako napušta BiH zbog straha za vlastiti život.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), Ministarstvo sigurnosti BiH i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske moraju sa dužnom pažnjom, političkom nepristrasnošću i temeljito istražiti prijetnje koje su Slobodanu Vaskoviću, kako on tvrdi, upućivali najviši dužnosnici i članovi Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNDS).

UO BH novinara istovremeno upozorava na učestalost prijetnji i ugrožavanja sigurnosti novinara koji iznose kritičke stavove o osjetljivim temama iz oblasti političkog, ekonomskog, vjerskog i društvenog života u BiH. Bloger Slobodan Vasković je treća osoba koja je morala napustiti ovu državu zbog kršenja prava na slobodu izražavanja, nesigurnosti i nezaštićenosti. Istovremeno, Linija za pomoć novinarima bilježi da je u period od 2006. do 2016. godine, prema novinarima počinjeno više od 70 krivičnih djela a samo njih 20% su riješeni u korist novinara i sa sankcijama za počinitelje. Više od 45% napada i prijetnji nikada nisu istraženi ili su “arhivirani” zbog navodne nemogućnosti utvrđivanja idetiteta počinitelja.

Zbog toga UO BH novinara još jednom javno zahtijeva da SIPA, Ministarstvo sigurnosti BiH i Ministarstvo unutrašnjih poslova RS hitno provjere navode o prijetnjama Slobodanu Vaskoviću, a prema osobama za koje se utvrdi da su upućivale prijetnje poduzmu zakonom propisane sankcije.  

Upravni odbor BH novinari 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest