Održana konstituirajuća sjednica UO BHN i Novinarskog vijeća časti

sjednica uoNa konstituirajućoj sjednici Upravnog odbora BHN (UO BHN) i Novinarskog vijeća časti BHN (NVČ BHN), održanoj 11. i 12. novembra u Brčkom, Ermina Jalimam je izabrana za predsjednicu NVČ BHN i  usvojeno je  niz odluka i procedura bitnih za rad i aktivnosti Udruženja/udruge BH novinari.

U toku sastanka UO BHN istaknuta je teška pozicija novinarske profesije, politički i ekonomski pritisci na novinare, te problemi javnog servisa, zbog čega je neophodna profesionalna solidarnost i jačanje BHN kako bi još efikasnije moglo djelovati i štiti slobodu govora i prava novinara.

„Svjedoci smo pogoršavanju statusa novinara i pritisaka na medije. Biće sve više razloga za reagovanja BH novinara“, istaknuo je Marko Divković, predsjednik BHN.

Naglašen je značaj Linije za pomoć novinarima i Fonda za solidarnost i potreba za jačanjem ovih usluga BHN. Povećanje broja članova BHN u zadnje dvije godine ocijenjeno je kao bitno osnaživanje BHN, razvijanje solidarnosti i odgovornijeg odnosa prema profesiji. Podržano je  osnaživanje klubova novinara kao lokalnih mehanizama zaštite novinara i usvojeni prijedlozi za daljnje djelovanje  klubova.

Članovi UO BHN i NVČ BHN održali su i strateško planiranje i pripreme za izradu strateškog plana BHN 2016-2020 sa konsultatnticom Natalijom Bratuljević. Provedena je SVOT analiza BHN i date smjernice za daljnji rad. Članovi UO i NVČ BHN posjetili su Klub novinara Bosanska Posavina i podržali rad ovog Kluba.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest