Asocijacija evropskih novinara podržala osnivanje BH ogranka u AEJ

img 3816Kilkenny, Irska – Kolegij Generalne skupštine Asocijacije evropskih novinara (AEJ) jednoglasno je podržao osnivanje BH ogranka pri ovoj međunarodnoj novinarskoj organizaciji. Generalna skupština AEJ održava se u okviru Godišnjeg međunarodnog kongresa AEJ u irskom gradu Kilkenny od 4. do 6. novembra. Ovaj međunarodni susret okupio je 70 delegata, novinara, predstavnika akademske zajednice i civilnog društva iz 14 evropskih zemalja.

Kongres je otvoren u petak 4. novembra uvodnom sesijom tokom koje su se delegatima obratili predsjedavajući Irskog odjela AEJ Richard Moore, predsjedavajuća Županijskog vijeća Kilkenny Colette Byrne i predsjednik AEJ Otmar Lahodynsky.

Prvi dan dvodnevne konferencije bio je posvećen implikacijama i posljedicama koje po evropske države ima Brexit, odnosno odluka vlasti i građana Velike Britanije o napuštanju Evropske unije. Tim povodom govorio je ambasador Velike Britanije u Irskoj Robin Barnett: „Britanija ne okreće leđa svijetu i Evropi niti zatvara svoja vrata. Posvećeni smo njegovanju međunarodnog poretka. Svi ovdje pristutni svjesni su izazova sa kojima se suočavamo: kriza u Siriji, migracije, ruska agresija u Ukraini i drugo. Ujedinjeno Kraljevstvo je aktivno uključeno u sva ova dešavanja kroz političku, humanitarnu i osebujnu diplomatsku aktivnost. Britanija želi nastaviti prijateljske odnose sa EU ali i razvijati bilateralne odnose sa članicama naročito zemljama okruženja“.

img 3806Pored Britanskog veleposlanika, o implikacijama Brexita na susjedstvo i šire područje Evrope govorili su i ministar vanjskih poslova Irske Charles Flanagan, direktor Nacionalne banke Irske (AIB) Richard Pym i politički urednik dnevnika The Irish Times Stephen Collins.

Drugog dana međunarodnog događaja predstavljeni su godišnji izvještaji rada rukovodećih tijela AEJ. Pored toga, održana je i Generalna skupština te izbor članova glavnog odbora, arbitrarnog te odbora za reviziju, a dosadašnji predsjednik AEJ Otmar Lahodynsky dobio je od delegata još jedan mandat.

Kongres AEJ u Irskoj je 54. po redu i organizovan uz veliku potporu irskog ogranka AEJ, koji je već 4. put domaćin Kongresa. AEJ okuplja individualne novinare širom Evrope kroz nacionalne ogranke koji imaju status članstva u okviru ove asocijacije. Osnovana je 1962. sa prerogativom odbrane slobode informisanja i štampe u Evropi. Veći dio aktivnosti AEJ provodi na nivou nacionalnih ogranaka. Jedan od ciljeva Asocijacije je umrežavanje individualnih novinara na međunarodnoj razini, razmjena kontakata, informacija i ideja. AEJ trenutno broji više od 20 nacionalnih ogranaka, nezavisno osnovanih u zemljama članicama Vijeća Evrope. Članovi svakog od ovih ogranaka su izabrani iz širokog spektra medijskih djelatnika, elektronskih, nacionalnih, regionalnih, kao i specijaliziranih i periodičnih izdanja, te novih medija. Organizacija je registrovana u oviru Belgijskog zakona i ima status nevladine organizacije pri UNESCO-u i Vijeću Evrope; članica je Evropskog pokreta i ima radni odnos sa Uredom predstavnika za slobodu medija OSCE-a.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest