Novinarske asocijacije iz regiona Zapadnog Balkana traže efikasnu istragu povodom pokušaja ubistva Saše Lekovića, predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND).

Istakli su da očekuju da će pokrenuta istraga utvrditi okolnosti u vezi sa oštećenjem Lekovićevog automobila po hitnom postupku.
Novinarska udruženja iz regiona Zapadnog Balkana upozoravaju da je ovaj slučaj samo kulminacija gotovo svakodnevnih prijetnji, uvreda i pritisaka na Sašu Lekovića koje su uslijedile nakon njegovog izbora za predsjednika HND-a 2015. godine.

Izuzetno je bitno da država Hrvatska prepozna prijetnje novinarima kao direktne prijetnje slobodi govora i demokratiji, te zahtijevamo da svi dosadašnji napadi na Lekovića i druge novinare budu procesuirani efikasno i sa odgovarajućom ozbiljnošću.

Novinarske asocijacije iz regije Zapadnog Balkana iskazuju punu solidarnost sa kolegom Lekovićem i upozoravaju Vladu Republike Hrvatske da samo efikasnom istragom i kažnjavanjem počinitelja u ovom slučaju mogu i praktično pokazati svoju demokratičnost i stvarnu posvećenost evropskim vrijednostima, u kojima sloboda izražavanja i sigurnost novinara predstavljaju osnovna ljudska prava.

Udruženje novinara Makedonije
Udruženje/udruga BH novinari
Hrvatsko novinarsko društvo
Udruženje novinara Kosova
Sindikat medija Crne Gore
Nezavisno udruženje novinara Srbije

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest