IFJ obilježava Međunarodni dan za okončanje nekažnjivosti zločina protiv novinara

ifjcampaign2. novembar u svijetu se obilježava kao UN-ov Međunarodni dan za okončanje nekažnjivosti zločina protiv novinara. Tim povodom Međuanrodna federacija novinara (IFJ) već tradicionalno provodi kampanju #endimpunity (zaustaviti nekažnjivost) koja obuhvata niz aktivnosti, između ostalog i međunarodnu konferenciju, ciljane javne kampanje u kritičnim državama, pozive međuvladinim organizacijama na izjašnjavanje protiv nekažnjivosti i promociju putem društvenih mreža. Kampanja IFJ ima za cilj i da pozove svjetske vlade i autoritete na odgovornost za nekažnjavanje zločina usmjerenih protiv novinara.

 Prema statistici Međunarodne federacije novinara (IFJ) 66 novinara je izgubilo živote na dužnosti od početka 2016. godine. Vlade ne uspijevaju u vršenju svojih dužnosti hvatanja zlostavljača, napadača i ubica medijskih uposlenika. Nekažnjivost ne samo da ugrožava živote novinara nego kompromituje demokratiju i nadu za mir i razvoj, a zaštitu novinara kao civila dužne su garantovati države prema domaćem i međunarodnom pravu. 

Datum 2. novembar značajan je kao godišnjica ubistava novinara Međunarodnog francuskog radija (RFI), Ghislaine Dupont i Claude Verlon (ubijenih u Kidal Mali 2013. godine), a 23. novembra 2009. godine dogodio se masakr na Filipinima kada je najmanje 32 novinara izgubilo živote u jednom od najsmrtonosnijih napada na medije.

U pismu upućenom svojim partnerima i podružnicama, IFJ je 20. oktobra 2015. godine pozvao na masovnu podršku i osudu zločina koji su usmjereni na novinare i koji ostaju nekažnjeni diljem svijeta. Ubistvo je najteži oblik ovakvih zločina, ali “potrebno je osuditi sve napade na novinare koji ostaju nekažnjeni”, navodi se u pismu organizacije.

Kampanjom se stavlja poseban naglasak na problem nekažnjavanja ovakvih zločina u Meksiku, Pakistanu, Indiji i Jemenu. 

Pratite kampanju putem Twittera i Facebook-a.

Više o kampanji

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest