Ministar Jusko razgovarao sa Borkom Rudić i članicama Konzorcija koji provodi projekat Transparentnosti medijskog vlasništva i transparentnog finansiranja medija u BiH

ismir jusko borkaMinistar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko održao je danas sastanak sa Borkom Rudić, generalnim sekretarom Udruženja BH novinari, Ljiljanom Zurovac iz Vijeća za štampu BiH, Samrom Lučkin iz NVO JaBiHEU i Majom Hadžiosmanović iz Fondacije Media Centar, u vezi sa projektom Transparentnosti medijskog vlasništva i transparentnog finansiranja medija u BiH, koji ove četiri organizacije kao Konzorcij provode uz finansijsku podršku Delegacije EU u BiH.

 Cilj projekta je, kako je naglasila Borka Rudić, da se u BiH na državnom nivou usvoji zakon kojim bi se na transparentan način uredila oblast vlasništva u medijima i finansiranja medija. 

 Rudić, Zurovac, Lučkin i Hadžiosmanović su ministra Jusku upoznale i sa stavom njihovih organizacija da je na državnom nivou potrebno usvojiti i zakon o oglašavanju, kako bi se zaštitila medijska industrija u BiH.

 Ministar Jusko je u ime Ministarstva svojim sagovornicama obećao punu podršku i saradnju na ovom Projektu, te je naglasio da je Ministarstvo komunikacija i prometa BiH otvoreno za sve druge akcije i projekte koje pokreće medijska zajednica i njene organizacije u BiH.

 Rudić je ministra Jusku pozvala da prisustvuje zvaničnoj prezentaciji projekta  Transparentnosti medijskog vlasništva i transparentnog finansiranja medija u BiH, koja bi se trebala održati sredinom novembra u Sarajevu. Predviđeno je da uz ministra Jusku prezentaciji prisustvuje i ambasador  EU u BiH Lars Gunnar Wigemark.

(www.mkt.gov.ba)

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest