Svečano otvoren Klub novinara regije Birač i UPS Media press centar

srebrenicaPredstavnici Udruženja/udruge BH novinari (BHN)  i  Udruženja  Prijatelji Srebrenice (UPS) danas su u Biznis centru “Zvorničanka” u Srebrenici svečano otvorili Klub novinara regije Birač i UPS Media press centar. Marko Divković, predsjednik Udruženja/udruge BNH novinari, kazao je da novinari imaju dosta problema i da se jedino zajedničkim djelovanjem i udruživanjem mogu zaštiti.

“Važno je da su novinari složni. Sve je do nas kako ćemo se poštovati, kako poštujemo kolege i kako se ophodimo jedni prema drugima. Bitno je da se ovdje sastajete i razmjenjuete informacije bitne za profesiju”, kazao je Divković.

Sakib Smajlović, predsjednik Kluba novinara regije Birač, prilikom otvaranja Kluba rekao je da novinari ove regije napokon imaju mjesto za susret i  saradnju.

“Nadam se da ćemo pokrenuti neke stvari u ovom Klubu. Novinari će imati mjesto gdje će moći razmjenjivati informacije i braniti profesiju ali isto tako i pokretati projekte. Nadam se da će sa ovog mjesta biti ponovo pokrenut “Srebrenički žurnal””, kazao je Smajlović.

Dragana Jovanović, predsjednica Udruženja Prijatelji Srebrenice, istakla je da Srebrenica treba da živi i da se u njoj pokreću pozitivni projekti. Dodala je da će ovo biti mjesto gdje će se braniti novinarska prava ali i mjesto susreta novinara različitih generacija.

Milkica Milojević, bivša predsjednica BHN-a, poručila je novinarima da Klub treba da bude mjesto žestoke debate gdje neće biti mjesta za autocenzuru. Prije otvaranja Kluba prisutni novinari i gosti minutom šutnje odali su počast nedavno sahranjenom novinaru Kjašifu Smajloviću, ubijenom u Zvorniku 1992. godine.

srebre2Nakon zvaničnog otvorenja Kluba posjetiocima i članovima Kluba prezentovan je projekat “Media Circle” i aktivnosti u okviru projekta: Indeks klijentelizma u medijima (MCI) i portal fairpress.eu. MCI prikuplja sve podatke koji bi mogli biti relevantni za mjerenje usklađenosti pravnog i institucionalnog okvira u odnosu na standarde i mjerila EU u području medijskih politika, do trenutka kada ovi standardi i mjerila budu usaglašeni (standardizirani) na nivou EU. Experimentalno istraživanje, odnosno nulto mjerenje Indeksa provedeno je u šest zemalja Jugoistočne Evrope (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Srbija i Rumunjska) i izvještaj je predstavljen u cijeloj regiji 15 decembra prošle godine. Novi izvještaj za 2015. godinu biće predstavljen 15. decembra 2016. godine. Novinari su se složili da je ovakvo praćenje i istraživanje medijskih politika potrebno u BiH. Novinar Miro Pejić kazao je da je najpotrebnija transparentnost u finansiranju medija i vlasništva u medijima.

“Nisam optimista da ćemo doći do nivoa da sve bude transparentno u medijskoj oblasti ali negdje treba početi. ovo istraživanje je potrebno i nadam se da će dovesti do izmjena medijskih politika kako bi, prije svega, novinarima bio omogućen normalan rad”, kazao je on.

BHN Klub novinara regije Birač nastaviće djelovati kao organizacijska jedinica Udruženja/udruge BH novinari sa ciljem promovisanja prava i interesa novinara i drugih medijskih uposlenika, te poboljšanja položaja novinara u lokalnoj zajednici. UPS Media press centar će doprinijeti unaprijeđenju razvojne uloge medija na polju ekonomskog i društvenog napretka lokalnih zajednica, te aktivno raditi na promociji cijele regije Birač. Otvorenje Pres Centra i Kluba novinara regije Birač podržala je Ambasada Kraljevine Holandije u BiBiHBosanska BiH.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest