Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari upućuje javni protest Vladi Tuzlanskog kantona radi uskraćivanja prava na pristup javnom događaju svim medijima i novinarima tokom jučerašnjeg potpisivanja ugovora između Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i Rudnika Banovići o formiranju nove kompanije TTU Energetic. Na potpisivanje ugovora od iznimnog značaja za budućnost stotine radnika nekadašnje fabrike TTU, Vlada je pozvala samo RTV Tuzlanskog kantona, čije je snimke kasnije nudila ostalim medijima putem svoje Službe za informiranje i uz napomenu kako „moraju poštovati autorska prava RTV TK“.

Upravni odbor BH novinara smatra kako su diskriminacija medija, davanje prvenstva i ekskluzivnosti u praćenju događaja od javnog značaja samo jednom mediju drastični primjeri kršenja prava na slobodu izražavanja i pristupa informacijama, te pokušaj neovlaštennog miješanja javne vlasti u način i sadržaj informacija koje će biti proslijeđene građanima. Ovaj je postupak u suprotnosti i sa ulogom medija u demokratskim društvima, kao i evropskim standardima slobode izražavanja, kojima se zabranjuje svaki oblik diskriminacije medija i zavođenje cenzure nad informacijama od javnog značaja. Zbog toga UO BH novinara zahtijeva od Vlade Tuzlanskog kantona hitno sazivanje press konferencije na kojoj će naknadno svim medijima, koji djeluju u TK, biti omogućen uvid u sadržaj potpisanog ugovora o osnivanju kompanije TTU Energetic.

UO BH novinara istovremeno upozorava da je Vlada TK iskoristila svoju političku moć i nezakonito preuzela ulogu „distributera“ snimka RTV Tuzlanskog kantona, nametnuvši ovom mediju ulogu posrednika između Vlade i drugih medija, kao i „saučesnika“ u diskriminaciji tuzlanskih medija i novinara. U isto vrijeme, rukovodstvo Rudnika Banovići je, na bazi ranije uspostavljene komercijalne saradnje, omogućilo i RTV Slon iz Tuzle snimanje izjava i priloga o navedenom javnom događaju, iako su na to jednako imali pravo i svi drugi mediji. 

Budući da su profesionalna solidarnost, neprihvatanje političkih pritisaka, cenzure i diskriminacije ključne vrijednosti novinarske profesije, UO BH novinara poziva kolege – novinare i urednike svih medija u Tuzlanskom kantonu da se ubuduće suprotstave zahtjevima i ponudama Vlade, javnog ili privatnog preduzeća koji nisu u skladu sa profesionalnim principima i kodeksom novinarske etike ili koji mogu dovesti u nepovoljan položaj druge medije i novinare.  

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest