Novinari iz Sirije u posjeti Oslobođenju i BH Radiju 1

bhrtU sklopu treninga za novinare iz Sirije o novinarskom doprinosu pomirenju, izgradnji mira i društva tolerancije, doc dr Enes Osmančević i Asja Rokša Zubčević iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) predstavii su danas aktivnosti RAK-a i Vijeća za štampu u BiH i govorili o njihovom značaju za poslijeratnu BiH.

Uspostavljanje RAK-a i Vijeća za štampu u BiH nije bilo lako ali je bilo neophodno kako bi se ponovo integrisao medijski prostor u poslijeratnoj zemlji, učvrstili profesionalni standardi i uspostavila pravila samoregulacije i regulacije medija.

“Kada je u pitanju Vijeće za štapu u BiH suština je promocija profesionalizma i samoregulacije umjesto kažnjavanja i to daje rezultate. Konstantno se suočavamo sa novim izazovima i problemima i zbog toga se i Vijeće prilagođava i mijenja Kodeks za štampu”, istakao je Osmančević. Novinari iz Sirije su istakli da će ove institucije biti neophodne i u Siriji kada se stvore prilike za to i da će im iskustva iz BiH biti od velike koristi.

Novinari iz Sirije posjetili su danas BH Radio 1 i redakciju Oslobođenja i magazina BH Dani. Senada Ćumurović, prva direktorica BH Radija 1, novinar Emir Habul i Milan Trivić, direktor BH Radija 1, upoznali su ih sa svojim iskustvima i počecima na BH Radiju. Ukazali su na važnost odanosti profesiji i etičkim načelima.

“Na ovom mediju rade i radili su mnogi novinari koji su i u ratu i poslije njega izvještavali odgovorno i profesionalno. Za sve godine provedene na ovom radiju nemam čega da se stidim. I pored brojnih problema sa kojima se susrećemo osnovni zadatak nam je ostati profesionalan i objektivan medij”, kazala je Ćumurović.

U redakciji Oslobođenja u razgovoru sa Vildanom Selimbegović, glavnom i odgovornom urednicom, novinari su se upoznali sa dugom tradicijom ove novine, ali i sa svim izazovima kroz koje je ovaj medij prošao. Novinari iz Sirije su istakli da su im iskustva koja su čuli od kolega iz Oslobođenja i BH Radija 1 veoma bitna i da se nadaju mogućnostima buduće saradnje sa medijima iz BiH.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest