Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuje uvredljive i diskriminirajuće izjave dr Emira Talirevića protiv Selme Učanbarlić, novinarke Centra za istrživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva, upućene putem Facebooka sa namjerom javnog diskreditiranja novinarke, te nanošenja profesionalne štete njoj samoj i kompletnoj redakciji CIN-a.

Dr Emir Talirević, vlasnik privatne zdravstvene ustanove “Moja klinika”, pokrenuo je hajku i brutalno napao Selmu Učanbarlić nakon što je na portalu CIN-a objavila seriju istraživačkih tekstova o finansiranju njegove klinike iz javnih sredstava Zavoda zdravstvene zaštite.

Upravni odbor BH novinara smatra nedopustivim da bilo ko, pa i dr Talirević, svoje nezadovoljstvo medijskim sadržajima iskazuje javnim prenošenjem uvreda, diskriminatornih i mizoginih stavova, kao i da se koristi “jezikom ulice” neprimjernim bilo kome a posebne ne zdravstvenom radniku, kojeg bi trebali krasiti humanost, pristojnost i civiliziran odnos prema svakom čovjeku. U pokušaju javnog denunciranja novinara i novinarki CIN –a i “pohvalama” kako će ih uništiti, dr Talirević je prekršio sve humanističke vrijednosti, kao i zakonske propise BiH i javno dostupna sredstva reagiranja na novinarske sadržaje. Time je pokazao kako mu nije stalo do istine i argumentiranog dokazivanja navodnog neprofesionalnog postupanja novinara CIN –a, već do zamagljivanja suštine istraživačkih tekstova i skretanja pažnje sa činjenica o mogućem koruptivnom i nezakonitom postupanju u dodjeli javnog novca za privatnu kliniku dr Talirevića. 

UO BH novinara izražava punu solidarnost sa koleginicom Selmom Učanbarlić i drugim novinarima i novinarkama Centra za istraživačko novinarstvo. Istovremeno, pozivamo nadležne policijske i pravosudne organe da, u okviru svojih nadležnosti, poduzmu zakonom propisane mjere za sakcioniranje uznemiravanja, vrijeđanja dostojanstva osobe i stvaranja zastrašujućeg, degradirajućeg i ponižavajućeg okruženja za rad novinarki i novinara, kojem svjedočimo posljednjih nekoliko mjeseci u javnom prostoru BiH.  

Upravni odbor BH novinara

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest