Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima (FMHL) upućuju javni protest Stranci demokratske akcije (SDA) i njenom članu Salmiru Kaplanu radi neprimjerenog etiketiranja i širenja govora mržnje prema novinarima – članovima Udruge BH novinari i Borki Rudić, generalnoj tajnici, nazivajući ih sljedbenicima politike Fethullaha Gulena u BiH.

Salmir Kaplan je sa grupom svojih sljedbenika na Facebooku pokrenuo javnu hajku protiv BH novinara i Borke Rudić lično, šireći laži o njenom djelovanju i namjerno ugrožavajući njenu sigurnost i javni krediblitet. Nakon izljeva mržnje na Facebooku i iznošenja neargumentiranih optužbi da je „lobista Gulenovog pokreta“ i osoba koja „brani četnike“, Borka Rudić je verblano napadnuta u Sarajevu u ponedjeljak 18. jula, što se može smatrati direktnom posljedicom hajke koju je pokrenuo Salmir Kaplan. Posebno je zabrinjavajuća činjenice da Kaplan i njegova družina, na potpuno nerazuman i ničim opravdan način pokušavaju sukobe iz Turske prenijeti u bh. javni prostor, stavljajući na listu „neprijatelja“ vladajućeg režima u Turskoj pored Udruge BH novinari i časopis Novo vrijeme, te kreirajući tako svoje „mete za odstrjel“ unutar medijske zajednice BiH.  

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju ponašanje Salmira Kaplana, smatraju ga nedopustivim i eklatantnim primjerom zloupotrebe slobode govora i poticanja nasilja zasnovanog na mržnji. Budući da je Kaplan zastupnik SDA u Parlamentu Federacije BiH i kandidat ove stranke za načelnika Stoca na lokalnim izborima, njegov primitivni i huškački govor ima dodatnu težinu i mora biti adekvatno sankcioniran. U tom konteksu, pozivamo Glavni odbor SDA da se hitno očituje o ovom incidentu i da poduzme adekvatne mjere prema Kaplanu, koji je svojim ponašanjem narušio i ugled Stranke demokratske akcije.

UO BH novinara i Linija za pomoć novinarima su zatražili od Tužilaštva Kantona Sarajevo i Federalne uprave policije hitnu istragu o ovom slučaju i poduzimenje zakonom propisanih mjera. Slučaj je prijavljen i Centralnoj izbornoj komisiji koja je nadležna za provjeru i prihvatanje kandidata za iduće lokalne izbore.

Upravni odbor Udruženja /udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest