Svečano otvoren Klub novinara Bosanska Posavina

img 2414U Brčko distriktu BiH u ulici Trg mladih 2, danas je pred više od 20 novinara, predstavnika nevladinih i organizacija i predstavnika Vlade Brčko distrikta BiH otvoren BHN Klub novinara Bosanska Posavina. Na otvaranju istaknuto je da će Klub doprinijeti aktivnijem djelovanju novinara i medijskih uposlenika u cilju osnaživanja novinarske zajednice i jačanju kredibiliteta novinarstva.

Marko Divković, predsjednik Udruženja/udruge BH novinari, kazao je da novinari treba da budu članovi strukovnog udruženja jer je to jedini način da se izbore za svoja prava i medijske slobode.

„Drago mi je što je Klub dobio ovaj prostor i nadam se da ćete se ovdje često sretati i graditi solidarnost. Udruživanje novinara je neophpodno ako se želi izboriti za slobodu govora“, kazao je Divković. Anto Domić, gradonačelnik Brčko distrikta BiH, istakao je da novinari imaju svoja prava ali da se za ta prava moraju konstantno boriti.

„Drago mi je da se otvara klub novinara u Brčkom. Vrata vlasti će biti i dalje otvorena za sve medije. Novinari se često susreću sa napadima i drugim problemima ali sve su to rizici profesije. Na ovaj način novinari će kvalitetnije ostvarivati svoja prava ali i uticati na profesionalniji rad novinara“, kazao je on.

Borka Rudić, generalna tajnica BHN-a, kazala je da će otvaranje ovog prostora potaknuti aktivnije djelovanje Kluba novinara Bosanka Posavina. BH novinari su od 2012. godine počeli aktivnije da se bavi zaštitom novinara na lokalnom nivou.

„Osnovano je osam klubova novinara a postoji tendencija da ih bude devet. Naš cilj je da osiguramo bolju zaštitu slobode govora i novinara u lokalnoj zajednici i da imaju mjesto okupljanja i bolji protok informacija. Prvi cilj klubova je da prate ugrožavanje novoinarskih sloboda, drugi je da novinari postanu aktivni sudionici javne sfere, i treći cilj je da se putem klubova novinara novinari educiraju kako bi bili profesionalniji i kako bi kvalitetnije radili“, kazala je ona.

Novinarski klub Bosanska Posavina nastaviće djelovati kao organizacijska jedinica Udruženja/udruge BH novinari sa ciljem promovisanja prava i interesa novinara i drugih medijskih uposlenika, te poboljšanja položaja novinara u lokalnoj zajednici.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest