Ustavni sud Republike Srpske odbio je inicijativu za ocjenu ustavnosti Zakona o javnom redu i miru RS. Inicijativu su prije godinu dana podnijeli Udruženje/Udruga BH novinari i Transparency International BiH.

Podnosioci inicijative predložili su tada Ustavnom sudu RS da donese rješenje kojim pokreće postupak za ocjenu ustavnosti spornih odredbi članova 7, 8. i 22. Zakona o javnom redu i miru Republike Srpske i donese odluku da osporeni članovi nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske, s obzirom na to da predstavljaju direktno kršenje prava na slobodu misli i opredjeljenja, uvjerenja, kao i javnog izražavanja mišljenja i mirnog okupljanja i udruživanja.

 Klub novinara Banjaluka i Transparency International BiH smatraju da je, bez obzira na odluku Ustavnog suda, Zakon neophodno unaprijediti i preciznije definisati pojedine odredbe, jer sadašnja rješenja ostavljaju previše prostora za tumačenje i eventualne zloupotrebe koje bi mogle dovesti do ograničavanja sloboda izražavanja i okupljanja pojedincima ili organizacijama.

Klub novinara Banjaluka i Transparency International BiH podsjećaju da je iz istih razloga nekoliko organizacija pokrenulo kampanje kojima je cilj, između ostalog, izmjena Zakona o javnom redu i miru RS. Nadamo se da će zakonodavci prepoznati potrebu za izmjenama tog zakona kako bi izbjegli mogućnost proizvoljnog tumačenja i primjene, što za posljedicu može imati kršenje ljudskih prava.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest