Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari  i Linija za  pomoć novinarima najoštrije osuđuju fizički napad na ekipu BN Televizije, koji se desio u četvrtak 30. juna tokom snimanja deložacije iz stana jedne građanke Bijeljine. Tom prilikom, jedan od sudskih policajaca je galameći nasrnuo na ekipu BN TV, pokušavajući pri tom snimatelju oduzeti kameru i spriječiti snimanje. U naguravanju, sudski policajac je zavrnuo ruku snimatelju BN televizije Srđanu Velji.

UO BH novinara i Linija za pomoć novinarima smatraju nedopustivim primjenu sile prema novinarskim ekipama koje se nalaze na radnom zadatku i obavljaju poslove od značaja za javnost. Posebno je zabrinjavajuće da je u ovom slučaju na ekipu BN TV nasrnuo sudski policajac, koji je također bio na dužnosti i čija je zadaća bila da novinarima i snimateljima ove medijske kuće omogući nesmetan rad. 

Napad na ekipu BN TV je napad na slobodu izražavanja, te predstavlja grubo kršenje prava na sigurno i dostojanstveno obavljanje novinarske profesije i pristup medija javnom događaju. Zbog toga će UO BH novinara i Linija za pomoć novinarima zahtijevati od Sudske policije Republike Srpske i Stanice javne bezbjednosti Bijeljina istragu o ovom slučaju, utvrđivanje identiteta policajca koji je napao Srđana Velju, snimatelja BN TV, kao i poduzimanje zakonskih sankcija prema njemu.

Upravni odbor Udruženja /udruge BH novinari

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest