Dodjelom diploma završen Prvi modul Novinarske akademije 2016

img 1426„Novinari moraju biti svjesni važnosti poštivanja etike profesije, jer jedino kroz medije javnost može uvidjeti društvenu stvarnost“, poručila je učesnicima i učesnicama Novinarske akademije 2016 Dragana Rašević, asistentica na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

„Vjerovatno ćete kao mladi novinari često biti izloženi različitim pritiscima i etičkim dilemama. Važno je da ste svjesni svoje moći, pozicije i uloge. Zato je potrebno poznavati etičke kodekse i načine izvještavanja“, poručila je asistentica Rašević u okviru prve sesije koja se održala petog dana Prvog modula Akademije. Učesnici su sa asistenticom Rašević razgovarali o izvještavanju medija u funkciji razumijevanja pravde i javnog odavanja počasti žrtvama. Kroz vježbu uporedili priloge iz dnevnika javnih emitera i komercijalnih televizija o obilježavanju Dana bijelih traka i događajima iz nekadašnje Dobrovoljačke ulice, te analizirali primjenu etike izvještavanja.

Gost-predavačica petog dana bila je i Dragana Erjavec, novinarka BIRN-a i urednica magazina TV Justice. Erjavec je predstavila medijski projekat TV Justice i njegove ciljeve, vrijednosti i ključna postignuća. Dokumentarci nastali u okviru ovog projekta su svojevrsni dokumenti koji svjedoče ratnim dešavanjima i stradanjima i predstavljaju značajan doprinos istraživanjima o takvim temama. Dokumentarci su dostupni javnosti putem interneta, u univerzitetskim bibliotekama u BiH i dr, a emituju se i na javnim i privatnim TV stanicama. Projekat TV Justice značajan je doprinos suočavanju sa prošlošću i izgradnji društva povjerenja tolerancije i mira.

Svečanom dodjelom diploma na Boračkom jezeru, 29. jula je završen Prvi modul Novinarske akademije 2016 o temi „Izvještavanje o različitostima: Doprinos medija jačanju mira, tolerancije i stabilnosti u BiH“. Učesnici petodnevne vaninstitucionalne edukacije bili su studenti i studentice novinarstva i komunikologije, kao i mladi novinari i novinarke iz Banjaluke, Srebrenika, Tuzle, Visokog, Foče, Sarajeva, Mostara, Trebinja, Srebrenice, Banovića i Konjica.

Novinarska akademija 2016 se održava zahvaljujući podršci američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest