Novinari trebaju izbjegavati dehumanizaciju žrtava

img 0857Treći dan Novinarske akademije 2016 počeo je sesijom posvećenom medijskom izvještavanju o različitostima.

Sudionici su se na početku trećeg dana upoznali sa ulogom medija u procesima izgradnje mira. „Mediji su snažan socijalni izvor koji može i mora biti pokrenut da pomogne u procesima pomirenja. Mediji mogu biti „ključ“ transformacije odnosa među različitim etničkim, religijskim i drugim društvenim grupama u zemljama ‘krhke’ demokratije“, rekla je generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić.

Gost predavač bio je Eldin Hadžović, slobodni novinar sa iskustvom izvještavanja o temama ratnih zločina i žrtava, koji se fokusirao na načine razdvajanja istine od laži prilikom izvještavanja o takvim temama. Hadžović je kroz historijske primjere ukazao na značaj i težinu lažnih medijskih izvještavanja koja ne korespondiraju sa principima novinarske profesije.

„Zašto se cifre žrtava napuhavaju? Pokušavaju se uvećati cifre žrtava i time se gubi fokus sa ljudi kao žrtava i tretira ih se kao brojeve, odnosno kao sredstvo za uzbuđivanje i mobilizaciju javnosti. Novinarski zadatak je prije svega izbjegavati dehumanizaciju žrtava kroz fokusiranje na iznošenje ljudske strane prič, i to u skladu sa dostupnim činjenicama“, pojasnio je Eldin Hadžović.

Novinarska akademija 2016, vaninstitucionalna edukacija studenata i studentica novinarstva, kao i mladih novinara i novinarki iz BiH, okupila je 26 učesnika na Boračkom jezeru. Akademija se održava zahvaljujući podršci američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest