Suprotstavljanje politikama mržnje osnova je borbe protiv govora mržnje

img 0783Drugog dana prvog modula Novinarske akademije 2016, sudionici su raspravljali o etičkim standardima i ljudskim pravima u društvu koncipiranom na ekskluzivnosti prava većine.

Tokom jutarnje sesije istaknuta je važnost slobode izražavanja kao konstitutivnog elementa uspostave demokratskog društva, odnosno kao uvjet njegovog napretka.

„Sloboda izražavanja nije važna samo zato što svako od nas ima pravo slobodno misliti i govoriti, nego i zato što zajednica u kojoj živimo ima pravo čuti naša razmišljanja“, navela je generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić. Pored toga, istaknute su osnove etike novinarske profesije te uloga regulacije u etičkom korigovanju medija.

Polaznici prvog modula Akademije slušali su predavanje redovnog profesora sa odsjeka komunikologije Filozofskog fakulteta u Tuzli, doc dr Enesa Osmančevića, koji je govorio o samoregulaciji i izvještavanju u postkonfliktnim društvima.

Profesor Osmančević naveo je nedostatak političke volje, disfunkcionalnost pravnog sistema, prenatrpanost sudova, korupciju, porast kriminala, medijsku pristrasnost i siromaštvo kao realnosti tranzicionih konteksta.

„Kultura laži, politike mržnje i govor mržnje imaju poguban uticaj na društvo. Kultura laži i politike mržnje su među najvažnijim uzrocima govora mržnje. S druge strane, govor mržnje u komunikaciji kao centralnom fenomenu kulture, potiče kulturu laži i daje legitimitet politikama mržnje. Ne može se uspješno boriti protiv govora mržnje, ako se ne suprotstavljamo politikama mržnje“, naglasio je profesor sa Univerziteta iz Tuzle.

Prvi modul Novinarske akademije 2016 okupio je 26 studenata i studentica komunikologije, te mladih novinara i novinarki iz cijele BiH. Akademija se održava zahvaljujući podršci američkog naroda putem Američke ambasade u Sarajevu.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest