Debata  „Odgovornost i uloga medija i organizacija civilnog društva u procesu reintegracije i održivog povratka”“  biće održana  u četvrtak 23. 6. u kinu “Kozara” u Prijedoru sa početkom u 11 sati. Proces povratka izbjeglih i rasljenih osoba u BiH postaje tema kojoj se sve manje posvećuje pažnje u institucionalnim okvirima ali i u medijima. Prema zvaničnim podacima svojim kućama se vratila polovina izbjeglih, nešto više od milion ljudi. Međutim, povratnici se i 20 godina nakon rata susreću sa mnogobrojnim problemima. Suočavaju se sa diskriminacijom prilikom traženja posla, teško ostvaruju svoja prava, a nerijtko su i meta govora mržnje i zločina iz mržnje u svojim sredinama.

Značajnu odgovornost za proces povratka, stanje u kojima se nalaze povratnici i percepciju povratnika u javnosti snose i organizacije civilnog društva (OCD) i mediji. Da li OCD i mediji mogu više da čine u stvaranju povoljnijeg ambijenta za povratnike? Šta su uradile OCD i kako izvještavaju mediji o povratnicima? Da li je moguće partnerstvo medija i OCD u cilju stvaranja tolerantnijeg okruženja za povratak i ostvarivanje prava povratnika? Može li bolje?

Uvodničari: Goran   Zorić, Centar za mlade “Kvart”, Milkica Milojević, novinarka Blic-a i član UO BH novinari, Katarina Panić, novinarka, Srđan Puhalo, politički analitičar i publicista. Moderator: Sudbin Musić,  slobodni novinar i aktivista          Debata se održava uz finansijsku pomoć Ambasade Kraljevine Norveške u BiH.
Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest