Mediji treba da uče javnost toleranciji
bl21Mediji i organizacije civilnog društva trebali bi da više stvaraju u javnom prostoru atmosferu prihvatanja drugog i drugačijeg, da uče javnost toleranciji, poručeno je danas sa debate „Saradnja medija i organizacija civilnog društva – Unapređenje kvaliteta medijskih sadržaja o pravima, interesima i potrebama LGBT zajednice u BiH“ održane u Banjaluci.
 
Tokom debate, koju je organizovalo Udruženje/udruga BH novinari (BHN), istaknuto je da je potrebno više edukacije na fakultetima o LGTB temama i više tema o manjinskim grupama u medijskom prostoru. Milkica Milojević, predsjednica Udruženja BH novinari, kazala je da mediji moraju da budu odgovorniji i da ruše stereotipe.
 
“Edukacija je bitna ali najsigurniji način da se o LGBT temama više izvještava je da se oslonimo na sebe. Aktivisti da čine koliko mogu i odgovorni novinari da vežu LGTB teme za teme o zdravstvu, ekonomiji i obrazovanju. Prvi zadatak je da uvedemo tu temu u medije jer sad je to na nivou incidenta” kazala je ona. Učesnici su se složili da mediji treba da stvaraju atmosferu u kojoj je normalno prihvatanje drugog i drugačijeg.
 
“Svijest javnosti o ovim pitanjima je na nepristojnom nivou. Nikad ne bih radila priču o LGTB zajednici na način da tražim ispovijest LGTB osobe da ne bih ugrozila sigurnost svog sagovornika. Potrebno je da mediji daju više prostora organizacijama koji se bave ljudskim pravima, sociolozima i psiholozima koji bi govorili i zastupali prava manjinskih grupa”, kazala je novinarka Dragica Vukalo. Miloš Orlić, student novinarstva, kazao je da se na fakultetima ne govori o LGTB temama u medijima.
 
“Na fakultetu je loš pristup ovim temama i nedovoljna informiranost. Trebalo bi mijenjati taj pristup za mlađe generacije”, kazao je on. Prema riječima Kristine Ljevak, novinarke i saradnice Sarajevskog otvorenog centra (SOC), prakticiranje religije je najčešći izgovor društva za pomjeranje ili odgađanje lgbt događaja.
 
“Ima promjena. Promijenila se terminologija u medijima ali LGTB osobe su i dalje nevidljive. Izvještava se najčešće usputno i tabloidno. Jako je bitno da mediji o LGTB osobama izvještavaju kao o uspješnim osobama u svojoj profesiji a manje iz rodne perspektive”, kazala je ona.
Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest