Udruženje/udruga BH novinari, Sindikat media Crne Gore, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova i Udruženje novinara Makedonije najoštrije osuđuju neprimjerene medijske pritiske na Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), na njegove članove i  najuže rukovodstvo.

Posljednji u nizu neprimjerenih napada desio se u ponedjeljak 16.maja, kada je direktor i glavni i odgovorni urednik “Večenjih novosti” Ratko Dmitrović, članove NUNS –a proglasio „simpatizerima ustaške Hrvatske“, a Jovanu Gligorijević, članicu Izvršnog odbora NUNS-a, optužio za “kroatofilstvo” samo zato što objavljuje tekstove na jednom hrvatskom portal.

Novinarska udruženja iz regije smatraju nedopustivim korištenje govora mržnje i huškanja u javnoj komunikaciji općenito, a posebno je neprimjereno da takav govor koriste novinari ili urednici, koji imaju jasna etička pravila i odgovornost za javno izgovorenu ili napisanu riječ. Budući da je Dmitrović na čelu uticajnog srbijanskog dnevnka, čiji je djelomični vlasnik država Srbija, njegov huškački govor ima naročitu težinu i zahtjeva javnu osudu srbijanske medijske zajednice i adekvatno reagiranje državnih institucija Srbije.

Novinarska udruženja iz BiH, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Kosova iskazuju punu solidarnost sa članovima NUNS –a, daju im punu podršku u borbi za slobodno, odgovorno i etično novinarstvo – lišeno svake mržnje i posvećeno demokratskim vrijednostima.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest