U Sarajevu i Banjaluci prezentirano istraživanje  “Medijske slobode u BiH u 2016. godini”

02Povodom Međunarodnog dana slobode medija predstavnici Fondacije Friedrich Ebert u BiH i Udruženja/udruge BH novinari danas su u Sarajevu i Banjaluci predstavili istraživanje “Medijske slobode u BiH – komparativni izvještaj za period 2009 -2016”,  

Ovogodišnje istraživanje je pokazalo kako građani BiH i dalje najviše povjerenja imaju u medije i vjerske zajednice, a da najmanje vjeruju političarima i političkim strankama. U odnosu na 2015. godinu, jedino je zabilježen porast povjerenja u Međunarodnu zajednicu. 

Michael Weichert, direktor Fondacije Friedrich Ebert u BiH, kazao je na prezentaciji u Sarajevu da će ovo istraživanje dati doprinos u poboljšanju medijskih sloboda u BiH.

 “Zadovoljstvo mi je da zajedno sa našim partnerima BH novinarima predstavimo ovo istraživanje koje radimo svake godine. Istraživanje pokazuje da građani najviše vjeruju medijima kao institucijama. Ova vijest je dobra ali i nije toliko pozitivna jer istraživanje pokazuje da građani nemaju povjerenje u državne institucije. Ovo povjerenje građana shvatio sam kao očekivanje građana da mediji više rade na promjenama u društvu”, kazao je on.

Boro Kontić, direktor Media centra, kazao je da je najveća prijetnja slobodi medija politička i finansijska ovisnost.

“Ta ovisnost stvara limitirano društvo. Osjetimo da u medijima nema istraživačkih priča, informacija bitnih za građane, i to je posljedica te ovisnosti. Imamo ogroman broj javnih medija koji su produžena ruka vlasti koja ih finansira. Građani prepoznaju tu ovisnost”, kazao je Kontić. Enes Osmančević, profesor Filozofskog fakulteta u Tuzli, kazao je da vlast na svim nivoima vlada u totalitarnom maniru.

“Problem je netransparentno finansiranje medija i pritisak politike na medije. Mediji su često pristrasni. Javnost je latentna i nema obilježje kritičke javnosti. Neophodno je dopuniti medijsku legislativu i donijeti nove zakone koji će spriječiti korupciju, koncentraciju vlasništva u medijima, urediti obrazovni sistem i uvesti transparentnost vlasništva u medijima”, kazao je Osmančević.


01Borka Rudić, generalna tajnica BH novinara, istakla je da je potrebno više raditi sa urednicima medija kako bi mediji stekli još veće povjerenje građana.

“Urednici su ključ problema jer oni određuju medijski sadržaj. Potrebno je raditi sa urednicima i mijenjati uredničke politike u cilju stvaranja većeg pluralizma informacija”, kazala je ona.

U isto vrijeme, izvještaj je predstavljen i u Banjauci u prostorijama BHN Kluba novinara Banja Luka. O istraživanju su govorili Tanja Topić iz Fondacije Friedrich Ebert, Milkica Milojević, predsjednica Udruženja BH novinari, Siniša Vukelić, predsjednik Klub novinara Banjaluka, Davor Šešić, narodni poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Mladen Mirosavljević, profesor javnog mnjenja Banjaluka. Istraživanje je provedeno u periodu 8-25. mart 2016. na reprezentativnom uzorku domaćinstava u BiH, odnosno na 500 ispitanika. Istraživanje provode BH novinari redovito od 2009. godine uz podršku Fondacije Friedrich Ebert, a sa ciljem ispitivanja mišljenja građana BiH u vezi sa zaštitom novinara i medijskim slobodama u BiH.

 

 

  B/H/S  English
 Rezultati istraživanja  pdf  pdf

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest