Skupština EFJ podržala Udruženje BH novinari u borbi za profesionalna prava novinara

efjvotingEvropska federacija novinara snažno podržava Udruženje BH novinari, koje je od prošle godine članica EFJ, u borbi za podizanje profesionalnih standarda i u jačanju solidarnosti među novinarima u Bosni i Hercegovini i Evropi.

Nedopustivo je i krajnje zabrinjavajuće, što napadi na novinare u BiH ostaju nekažnjeni. EFJ poziva nadležne organe u BiH da ove napade hitno istraži i procesuira i podržava kolege iz Udruženja BH novinari u borbi za zaštitu elementarrnih prava novinara na slobodno i dostojanstveno izvještavanje u sigurnom okruženju.

Podržavamo i napore na jačanju sindikalnog organizovanja novinara u BiH u cilju zaštite njihovog radno-socijalnog statusa. Novinari u BiH su dio evropske novinarske porodice i imaju pravo na rad u uslovima dostojnim evropkih standarda, na sindikalno udruživanje i poticanje uspostave socijalnog dijaloga.

Posebno podržavamo napore za očuvanje i stabilan razvoj javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini, jer su javni servsi uslov za razvoj demokratije i zaštitu javnog interesa u svakom društvu, ali i alat za promociju najviših profesionalniih i etičkih standarda novinarstva.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest