Završen godišnji sastanak Evropske federacije novinara

efjvoting

Godišnji sastanak Evropske federacije novinara na kojem je učestvovalo 150 novinara, 93 delegata i 53 novinarske organizacije iz 38 zemalja Evrope i sa Bliskog Istoka, završen je danas u Sarajevu.

 Drugog dana sastanka učesnici su raspravljali o pitanjima koja se tiču statuta i finansija organizacije, a delegati su glasanjem ponovo izabrali Mogensa Blicher Bjerregarda za predsjednika EFJ-a, a za zamjenicu predsjednika Nadezdu Agzikhinu iz Rusije. Za članove čUpravnog odbora izabrani su Marijana Camović, John Barsby, Andreas Bittner,   Anna Del Freo, YannisKotsifos, Luis Menendez i  Urs Thalmann. 

 Na skupštini EFJ usvojene su konkretne preporuke za aktivnosti u oblasti zaštite medijskih sloboda i radnih prava novinara, sigurnosti novinara kao i udruživanja novinara digitalnih medija radi njihove zaštite, te borbe protiv govora mržnje i propagande. Istaknuto je da se na evropskom kontinentu bilježi trend porasta uticaja politike na medije,naročito na javne servise. EFJ će se ubuduće više zalagati za slobodu javnih servisa jer pritisci na javne servise dovode u pitanje društvenu ulogu novinarstva. Također, u radu EFJ u budućnosti će više u fokusu biti medijski pluralizam, odnosno problem koncentracije vlasništva nad medijima.
 
Prema podacima EFJ, dvodnevni sastanak u Sarajevu okupio je najveći broj sudionika od osnivanja ove organizacije, a u Bosni i Hercegovini је prvi put održana ovakva vrsta događaja. Domaćin godišnjeg sastanka EFJ 2016. bilo je Udruženje/udruga BH novinari.
 
Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest