U Sarajevu počeo godišnji sastanak Evropske federacije novinara

img 9650 edited-1

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, otvorio je jutros godišnji sastanak Evropske federacije novinara (EFJ) koji je okupio oko 150 novinara i predstavnika novinarskih udruženja iz Evrope i Bliskog Istoka. U uvodnom govoru Izetbegović je izrazio žaljenje zbog hapšenja novinara Omara Nazzala iz Palestine koji je na putu za Sarajevo uhapšen u Jordanu. Kazao je da ovo stoljeće mijenja novinarstvo zbog tehnološkog napretka i da internet kao medij dominira što je dobro za interakciju javnosti.

„Novinarstvo je pred velikim izazovima, tehnološkim ali i pritiscima. Politika želi kontrolu medija, a mediji da kontrolišu političare. Potrebno je više odgovornosti. Sloboda govora podrazumijeva i odgovornost za izgovorenu riječ“, kazao je Izetbegović. Borislav Bojić, predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH, kazao je da BiH ima dobar zakonski okvir ali da su nastavljeni pritisci i napadi na novinare.

„Učestali su verbalni napadi, zloupotreba medijskih sloboda, kršenje medijskog kodeksa u cilju ostvarivanja političkih poena. Potrebno je više truda ulagati da se ove stvari ne dogadjaju“, kazao je on. Dunja Mijatović, predstavnica OSCE-a za medije, kazala je da živimo u opasnom vremenu terorizma, migracija i ratova, i da se i dalje novinari sprječavaju da o tome izvještavaju što je nedopustivo. Dodala je da se nijedna zemlja ne može nazvati demokratska ako toleriše napade na novinare.

„Treba da ponavljamo svaki put iznova slučajeve napada na novinare sve dok se ne pokrenu istrage i ne uhapse napadači. Prošle godine je policija upala u redakciju Klixa što je nedopustivo. Postoje dobri zakoni ali primjena je nikakva. Prvi put sam bila u Ukrajini 2014. godine i osjetila sam propagandu i poglede ljudi kao u BiH 1992. godine. Tad su mediji korišteni za najgoru propagandu i to se sad radi u Ukrajini i još nekim zemljama. Slobodu govora treba uvijek iznova osvajati, to nije nešto što dolazi prirodno“, kazala je Mijatović. Mogens Blicher Bjerregård, predsjednik EFJ-a, istakao je da je sloboda medija osnovni stub demokratskog društva.

„Novinari moraju imati sigurno okruženje za rad, adekvatne uslove za rad i da mogućnost da zarade za pristojan život kako bi se mogli odgovorno baviti novinarstvom. Zato je jako bitno da se formiraju medijski sindikati“, kazao je on. Prisutnima su se obratili i Milkica Milojević, predsjednica Udruženja/udruge BH novinari, Ana Babić, predsjednica Skupštine Kantona Sarajevo i Borka Rudić, generalna tajnica Udruženja/udruge BH novinari. Sastanak je nastavljen izborima za upravne organe EFJ i izvještajima o aktivnostima EFJ, položaju medija i medijskih sloboda. Evropska federacija novinara ( EFJ) je krovna organizacija novinara Evrope sa sjedištem u Briselu, ima 73 članice (udruženja novinara i novinarske sindikate) iz 43 države. Godišnji sastanak EFJ organizovan je u saradnji sa Udruženjem/udrugom BH novinari.

 

 

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest