Godišnji sastanak Evropske federacije novinara (EFJ) bit će održan u saradnji sa Udruženjem/udrugom BH novinari u sarajevskom hotelu Evropa 25. i 26. aprila. Okupiće oko 120 novinara iz evropskih i bliskoistočnih zemalja, te predstavnika evropskih i svjetskih organizacija za zaštitu slobode medija i sigurnosti novinara. 

 

Izjave za medije su planirane u ponedjeljak 25. maja sa početkom u 10.45 h. 

 

Na konferenciji će se pored predstavnika udruženja novinara, sindikata medija i medijskih eksperata, prisutnima obratiti i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Dunja Mijatović, predstavnica za slobodu medija OSCE-a, Mogens Blicher Bjerregård, predsjednik  EFJ-a, Milkica Milojević, predsjednica Udruženja/udruge BH novinari, Ana Babić, predsjednica Skupštine Kantona Sarajevo, Borislav Bojić, predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH.

 

Pred početak godišnjeg sastanka EFJ, u nedjelju 24.4.2016 u saradnji sa Fondacijom Friedrich-Ebert-Stiftung bit će održana panel diskusija o slobodi udruživanja novinara, aktivnosti udruženja novinara i medijskih sindikata i zaštiti radnih prava novinara. Moderatori će biti Mogens Blicher Bjerregård, predsjednik  EFJ-a i Phillipe Leruth, predsjednik ekspertne grupe za radna prava EFJ-a.

 

Evropska federacija novinara ( EFJ) je krovna organizacija novinara Evrope sa sjedištem u Briselu, ima 73 članice (udruženja novinara i novinarske sindikate) iz 43 države. Udruženje/udruga BH novinari je postala punopravnom članicom EFJ 2014.godine. Evropska federacija novinara (www.efj.org) je veoma aktivna u zaštiti slobode medija i individualnih prava novinara, zbog čega je posebna čast  za BH novinare da bude domaćin ovog velikog skupa evropskih novinara. 

 

Agenda

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest