Potrebna bolja saradnja medija i organizacija civilnog društva

vitezSaradnju i partnerstvo medija i organizacija civilnog društva je neophodno podići na viši nivo u Srednjobosanskom kantonu, poručili su danas u Vitezu sudionici radionice posvećenoj medijima i organizacijama civilnog društva (OCD). Tokom današnje radionice novinari i predstavnici OCD-a ukazali su na propuste i probleme u saradnji, promociji aktivnosti OCD-a, podršci medijima, ali i na mnogobrojne organizacije koje postoje samo zbog novca i ličnih interesa.

Katica Čerkez, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK, u uvodnom izlaganju je kazala da mediji i OCD treba da budu korektiv vlasti ali isto tako i partneri u stvaranju boljeg okruženja i društva.

“Ako je ojektivan i iskren odnos svi zajedno možemo doprinijeti stvaranju pozitivnijeg okruženja. Nažalost, kod nas mediji prečesto ističu samo negativne stvari. Mislim da je ovom društvu potrebno i pozitivnih priča”, kazala je ministrica Čerkez.

Ivan Sajević, predsjednik Udruge Enter, kazao je da su finansijski problemi izraženi i u civilnom sektoru i u medijima i da je u takvoj situaciji teško očekivati pozitivne promjene.

“Živimo u sustavu bez sustava. Zašto nema saradnje? Odgovorni su svi. Svi se bave sobom i tu je ključni problem. Teško prolaze dobre inicijative jer je većina organizacija nezainteresovana i bave se samo svojim projektima. S druge strane, dobre stvari koje se dešavaju, poput Kazališnih dana u Vitezu, lokalni mediji dobro poprate ali javni servis ne napravi ni jedan prilog o tome, kao da ne postojimo”, kazao je Sajević.

Vanja Elezović, novinarka RTV Kiseljak, kazala je da je OCD zovu medije samo kada im trebaju.

“Ne postoji ta svijest kako funkcioniraju mediji i da i nama treba ponekad pomoć i podrška. Kada trebamo izjavu od nekih pojedinaca ne dobijemo ih, a kada im mi trebamo onda nas zovu. Taj odnos se treba mijenjati”, kazala je ona. Alem Lolić, direktor TNT Group-a, kazao je da neke organizacije i javne institucije medije doživljavaju previše olako.

“Organizacije ako dobiju kroz projekat novac za medije gledaju da ga ne plasiraju medijima i da ga zadrže. Slično se ponašaju i neke javne institucije. Potrebno je da se razumije i način rada medija i njihova potreba”, kazao je Alem. Na kraju radionice zaključeno je da ipak pozitivnih promjena ne može biti bez saradnje OCD i medija, da se više sastaju novinari i predstavnici OCD i da razmjenjuju informacije i kreiraju zajedničke inicijative, kao i da se zahtijeva javna rasprava o dodjeli sredstava medijima i OCD.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest