Udruženje/udruga BH novinari organizuje radionicu „Saradnja organizacija civilnog društva i medija u Brčko distriktu BiH“ u četvrtak 21.4.2016. u hotelu Jelena u Brčkom sa početkom u 12 sati.

Mediji i organizacije civilnog društva (OCD) trebali bi biti prirodni partneri u svrhu izgradnje demokratskih vrijednosti društva i zaštite javnog interesa. U tom kontekstu, mediji i organizacije civilnog društva trebalo bi da dijele iste ciljeve i vrijednosti i da podržavaju jedni druge. Međutim, odnos medija i civilnog društva u Bosni i Hercegovini je i dalje daleko od nivoa na kojem bi trebao biti, a ponekad se predstavljaju kao konkurenti na društvenoj i javnoj sceni.

Projekti, analize i istraživanja OCD-a u medijima često ne dobijaju prostor koji zaslužuju, a s druge strane, civilno društvo rijetko sarađuje sa medijima i rijetki su primjeri podrške medijima ili novinarima koji trpe političke ili ekonomske pritiske. Šta sprječava medije i civilno društvo da se prepoznaju kao partneri i da zajedno doprinose pozitivnoj promjeni u društvu? Da li je moguće promijeniti odnos medija i civilnog društva? Radionica je organizovana uz finansijsku pomoć Ambasade Kraljevine Norveške.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest