Radionica “Saradnja organizacija civilnog društva i medija u Srednjobosanskom kantonu” održaće se u petak 15.4.2016. sa početkom u 11 sati u etno selu Čardaci u Vitezu.  Mediji i organizacije civilnog društva (OCD) trebali bi biti prirodni partneri u svrhu izgradnje demokratskih vrijednosti društva i zaštite javnog interesa.

U tom kontekstu, mediji i organizacije civilnog društva trebalo bi da dijele iste ciljeve i vrijednosti i da podržavaju jedni druge. Međutim, odnos medija i civilnog društva u Bosni i Hercegovini je i dalje daleko od nivoa na kojem bi trebao biti, a ponekad se predstavljaju kao konkurenti na društvenoj i javnoj sceni. 

Projekti, analize i istraživanja OCD-a u medijima često ne dobijaju prostor koji zaslužuju, a s druge strane, civilno društvo rijetko sarađuje sa medijima i rijetki su primjeri podrške medijima ili novinarima koji trpe političke ili ekonomske pritiske. 

 Šta sprječava medije i civilno društvo da se prepoznaju kao partneri i da zajedno doprinose pozitivnoj promjeni u društvu? Da li je moguće promijeniti odnos medija i civilnog društva?

Uvodničari: Katica Čerkez, ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK, Ivan Sajević, Udruga Enter, Vanja Elezović, novinarka RTV Kiseljak i Alem Lolić,direktor Radija TNT.

Moderator: Dragana Sivonjić, novinarka Radija Vitez.

Radionicu organizuje Udruženje/udruga BH novinari uz finansijsku podršku Ambasade Kraljevine Norveške u BiH.

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest