Udrženje/udruga BH novinari najoštrije osuđuje napade na Stevana Dojčinovića, glavnog urednika portala KRIK, odnosno Mreže za istraživanje kriminala i korupcije u Srbiji.

Dojčinović i njegovi saradnici, novinari istraživači ove Mreže, izloženi su medijskom linču i vrijeđanju na ličnoj osnovi zbog još neobjavljenog istraživanja o imovini premijera Srbije Aleksandra Vučića. Na meti provladinih tabloida našle su se i kolege koje su podržale KRIK i osudile ove napade, predsjednci Nezavisng udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović i Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić. 

Dijelimo zabrinutost kolega iz Srbije i regiona zbog neprimjerene i orkestrirane hajke na novinare, koji su posvećeni principima profesije i borbi za slobodu javne riječi. Naročito je zabrinjavajuće što organi vlasti u Srbiji ne preduzimaju ništa da novinare Krika zaštite od ozbiljnih prijetnji i poziva na linč.

Novinari profesionalci u Srbiji i drugim zemljama regiona uvijek mogu računati na podršku novinara iz cijele BiH – članova Udruženja/udruge BH novinari.

 

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest