Novinari upozorili: Treba nam sindikat

starmoMostar — “Sindikalno organizovanje medijskih djelatnika – potreba ili iluzija?” – naziv je skupa koji je u utorak upriličen u Klubu novinara Mostar. Na skupu je uz ostalo konstatovano da je Mostar – kada je riječ o sindikalnom organizovanju novinara i medijskih radnika – crna rupa.

 Predsjednik Kluba novinara Mostar, Faruk Kajtaz je u uvodnom izlaganju istakao pored ostalog da su sve dosadašnje inicijative za sindikalnim organizovanjem zaposlenih u medijima sasječene su u korijenu, a da je stanje medija i položaj novinara u društvu u mostarskoj regiji najlošiji od rata naovamo. 

 I dok se s jedne strane dešava eksplozija medijskih projekata, s druge položaj novinara je nikad gori, čulo se tokom skupa o mogućem sindikalnom organizovanju medijskih radnika. 

 “Jedan veliki broj novinara suočen je sa problemima na poslu, sa lošim radnim ugovorima, novinari se otpuštaju, formiraju se novi mediji sa novinarima koji imaju ugovore o djelu. Biti novinar u Mostaru danas baš i nije neki životni uspjeh”, istakao je uz ostalo Kajtaz.

 Rečeno je i da se o problemima novinara većinom šuti i to uglavnom iz straha. Dalo se primjetiti da se na skup o temi sindikalnog organizovanja medijskih radnika u mostarskoj regiji značajan dio pozvanih nije odazvao.

 Na skupu je rečeno da je problem, ustvari, mnogo dublje prirode, pa se odražava i na medije u BiH.

 Ilija Šagolj, urednik portala iskorak.ba, podsjeća da se demokratska društva u principu dijele na državu, odnosno javnu upravu, ekonomiju i civilno društvo. Međutim, kako je istakao, u BiH funkcioniše samo javna uprava. “Problem je kod nas što su ta dva društvena segmenta – civilno, odnosno građansko društvo je zatajilo – odnosno oni su kupljeni na neki način od javne uprave kroz proračunska, odnosno budžetska sredstva i što tržište, odnosno ekonomija, privatni sektor također je uvjetovan od javne uprave”, naglasio je Šagolj.

 Zato se, zaključeno je na skupu, ukazuje potreba za osnivanjem medijskog sindikata i u Mostaru, s obzirom na to da u nekim drugim sredinama postoje organizacije koje se bore za prava medijskih radnika.

 Spomenuta je i dilema dilema da li ići samostalno ili se pridružiti nekom postojećem sindikatu u HNK, poput – recimo – sindikata obrazovanje. Učesnici sastanka su najavili za mjesec dana novi susret medijskih radnika na kojem će se vidjeti postoji li zaista plodno tlo za sindikalno organizovanje.

 (StarMo)

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest