Sindikalno udruživanje i djelovanje nema alternativu

livno2Novinari u Kantonu 10 morali bi imati više volje i hrabrosti da govore o svojim problemima i da se bore za bolji radni status u svojim medijima, poručeno je danas sa radionice o zaštiti radnih i profesionalnih prava održanoj u Livnu.

Sudionici radionice istakli su da postoje veliki pritisci na novinare koji pokušaju da se sindikalno udruže ali da alternative nema ukoliko se želi promijeniti položaj novinara.

Složili su se da je položaj novinara izrazito loš i da je odnos lokalnih vlasti prema medijima neprimjeren i bahat.

Stjepana Ivanuš iz Centra za građansku suradnju kazala je da u Kantonu 10 ima pet javnih radijskih stanica ali da ni u jednom ne postoji sindikat.

“Najveći problem je što su sinidikati rascjepkani, nemaju suradnju između sebe i na lošem su glasu. Međutim, i pored tih problema sindikalno udruživanje ima smisla i neophodno je. Radio Livno je imao sindikat ali po riječima novinara iz tog medija vršen je veliki pritisak na njih i na kraju je zbog tih pritisaka ugašen sinidikat. Međutim, medijski djelatnici nisu svjesni koliku snagu kroz svoj posao i sindikalno djelovanje imaju”, kazala je ona.

Amer Toskić, predsjednik Sindikata grafičara, izdavača i medijskih djelatnika BiH, pozvao je novinare da se priključe sindikatu.

„Ne možemo reagovati za slučajeve koji su nam nepoznati i koji nisu do nas došli. Ne treba da budete izolovani i trpite kršenje radnih prava. Novinari koji ne mogu da se sindikalno udruže u svom mediju mogu da se samostalno učlane u granski sindikat i mi ćemo se boriti do kraja za njihova prava. Sindikati se sučavaju sa dosta problema ali imaju moć da se izbore za svoje članove”, kazao je Toskić. Željka Mihaljević, urednica Radija Studio N I dopisnica FTV-a iz Livna, kazala je da je potrebno vratiti značaj sindikata.

“U javnosti sindikat ima negativne konotacije i povezuje se sa komunističkim naslijeđem. Tu percepciju treba mijenjati jer sindikat treba da ima samo jedno značenje – borba za radna prava”, kazala je ona.

Na kraju diskusije zaključeno je da se o kršenjima radnih prava novinara treba više govoriti i izvještavati I da je potrebno više edukacije o radnim pravima novinara. Radionicu su organizovali Udruženje BH novinari uz finansijsku pomoć Ambasade Kraljevine Norveške u BiH.

img 0604img 0583

Recommend to friends
  • gplus
  • pinterest